© Pari-daeza
Kruiden: Tulbaghia leucantha (Kaapse knoflook)
Algemeen
Tulbaghia
leucantha
bloeit
in
het
voorjaar
en
begin
van
de
zomer
met
enigszins
groene
bloemen.
De
bloemen
geuren
vanaf
de
avond
omdat
ze
in
hun
oorspronkelijke
verspreidingsgebied bestoven worden door nachtvlinders.
Opkweken
Opkweken
als
kuipplant
net
als
agapanthus.
Dan
een
potgrond
samen
stellen
die
voor
een
derde
uit
scherp
zand
of
fijn
grind
bestaat.
Hoe
langer
de
plant
in
een
(grote)
pot
staat
hoe
rijker
de
bloei.
Net
als
een
agapanthus,
die
ook
uit
Zuid-Afrika
komt,
kan
ter
vermeerdering
een
Tulbaghia
het
beste
om
de
drie
jaar
worden
gescheurd,
waarna
de
stukken
weer
in
verse
potgrond
worden
opgepot.
Deze
planten
hoeven
niet
zo
veel
water
te
hebben,
alleen
als
ze
in
de
bloei
zijn.
Er
is
weinig
tot
geen
bemesting
nodig,
alleen
meerjarige
planten
wanneer
de
groei
begint.
De
plant
staat
graag
in
de
volle
zon.
In
de
halfschaduw
blijft
de
plant
wel
leven,
maar
dan
is
er
een
grote
kans
dat
de
bloei
uitblijft.
Vermeerderen
kan
naast
het
scheuren
ook
via
zaad,
echter
heb
je
meerdere
soorten
staan,
hou
er
dan
rekening
mee
dat
ze
onderling
prima
kruisen
en
het
dus
een
verrassing
is
wat er uit je zaad gaat komen.
Oogsten
Niet
te
veel
bladeren
gebruiken,
anders
kan
de
plant
geen
voeding
meer
aanmaken
en
gaat
dood.
Door
de
stengels
met
uitgebloeide
bloemen
weg
te
snijden,
verschijnen
er
steeds
weer nieuwe. Door de langzame groei is de plant relatief duur en exclusief.
Gebruik
Het
fijne
van
de
Tulbaghia
is
dat
je
wel
de
knoflooksmaak
hebt,
maar
dat
deze
niet
blijft
hangen
en
de
volgende
dag
heb
je
dus
geen
"knoflook
kegel".
De
Tulbaghia
Fragrans
heeft zeer elegante zoet smakende bloemen, de bladeren hebben de bekende knoflook smaak.
Als
u
van
look-
en
knoflookachtige
smaken
en
aroma’s
houdt
is
dit
kruid
u
zeer
aan
te
bevelen.
Het
toepassen
van
de
bloemen
en
bloemknoppen
even
als
het
blad
opent
werkelijk een eldorado. Kaapse knoflook kunt u het beste vers en onverhit toepassen.
Kaapse knoflook past goed in de volgende gerechten:
•
alles waar associaties met bies-, knoflook en lookachtige wenselijk zijn,
•
de verse blaadjes fijn gesnipperd in frisse roomkaas, salades, BBQ, sauzen en zo verder.
•
de bloemen op salade.
Een enkele keer kom je de bontbladige variant van Tulbaghia violacea tegen: 'Silver Lace' - een elegante plant, maar minder winterhard dan de gewone groenbladige soort.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof