© Pari-daeza
Kruiden: Curcuma longa (Kurkuma)
Algemeen
Kurkuma is een gemberachtige tropische plant, die 1m. hoog wordt, en net als gember rizomen vormt.
By Rajaramraok at Inggeris Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Zscout370 using CommonsHelper., Domain Awam,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12789756 - Door Lucien Monfils - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4412887
- By Thamizhpparithi Maari - Karya sendiri, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18174378
Opkweken
Bij ons opkweken als kuipplant. De plant behoeft hoge temperaturen (20+) en veel vocht.
Oogsten
Kurkuma,
ook
wel
koenjit
of
Indiase
geelwortel
genoemd,
en
vroeger
ook
tarmeriek,
wordt
gewonnen
uit
de
plant
Curcuma
longa.
De
plant
wordt
geoogst
nadat
de
bloemen
zijn
uitgebloeid. Als de wortel niet vers wordt gebruikt, wordt hij uren lang gekookt en daarna in de oven gedroogd en tenslotte vermalen.
Door Badagnani - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3770674 - Door Elke Wetzig (Elya) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691193
Gebruik
Kurkuma
heeft
een
zeer
duidelijk
aroma.
De
geur
en
smaak
van
dit
uit
een
wortelstok
gewonnen
poeder
lijkt
op
dat
van
gember.
Het
is
een
van
de
meest
gebruikte
ingrediënten
in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Je kan het gebruiken in:
•
vlees-, mosterd- en slasaus, marinades, rundvlees, vis- en eiergerechten.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof