© Pari-daeza

Kruiden: Lavendula (Lavendel)

Algemeen

Deze aromatische, groenblijvende winterharde halfheester(s) hebben klein, lijnvormig blad en aren met geurende, meestal paarse of blauwe tweelippige bloempjes. Er zijn 28 lavendel soorten. By Ziegler175 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31571156 - By Papypierre1 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24522173 - By Craig Franklin - Own work, CC BY-SA 3.0 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21109910 - By Maja Dumat from Deutschland (Germany) - Biene am Lavendel, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47293788

Opkweken

De groeiplaats voor Lavendel is een zonnige en open plaats in een goed gedraineerde, zanderig bodem. Lavendel kan vermeerderd worden door zaaien in mei en stekken in mei en augustus. Snoeien na de bloei.

Oogsten

Blaadjes worden vers gebruikt, takjes ook wel gedroogd. By Lexipexi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4614156 - By Jebulon - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11233651 - By THOR - Macrobiotic Food, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40606357 - By Mark Kobayashi-Hillary from London, United Kingdom - Lavender Distillery, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7466003

Gebruik

Lavendel geurt liefelijk en smaakt een beetje bitter. De verse, jonge blaadjes of de gedroogde takjes zijn te gebruiken: blad: bij vis, schapenvlees, stamppot, kruidensaus, vissoep, salades bloem in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten, ook gesuikerd ter decoratie; bij wortelen, tomaten; in lavendelthee en lavendelstroop, deze stroop wordt onder andere in gebak en pralines verwerkt.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Lavendula (Lavendel)

Algemeen

Deze aromatische, groenblijvende winterharde halfheester(s) hebben klein, lijnvormig blad en aren met geurende, meestal paarse of blauwe tweelippige bloempjes. Er zijn 28 lavendel soorten. By Ziegler175 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31571156 - By Papypierre1 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24522173 - By Craig Franklin - Own work, CC BY-SA 3.0 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21109910 - By Maja Dumat from Deutschland (Germany) - Biene am Lavendel, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47293788

Opkweken

De groeiplaats voor Lavendel is een zonnige en open plaats in een goed gedraineerde, zanderig bodem. Lavendel kan vermeerderd worden door zaaien in mei en stekken in mei en augustus. Snoeien na de bloei.

Oogsten

Blaadjes worden vers gebruikt, takjes ook wel gedroogd. By Lexipexi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4614156 - By Jebulon - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11233651 - By THOR - Macrobiotic Food, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40606357 - By Mark Kobayashi-Hillary from London, United Kingdom - Lavender Distillery, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7466003

Gebruik

Lavendel geurt liefelijk en smaakt een beetje bitter. De verse, jonge blaadjes of de gedroogde takjes zijn te gebruiken: blad: bij vis, schapenvlees, stamppot, kruidensaus, vissoep, salades bloem in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten, ook gesuikerd ter decoratie; bij wortelen, tomaten; in lavendelthee en lavendelstroop, deze stroop wordt onder andere in gebak en pralines verwerkt.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk