© Pari-daeza

Kruiden: Laurus nobilis (Laurier)

Algemeen

Laurier is een niet-winterharde groenblijvende boom of struik, heeft kleine lichtgele bloemen, gevolgd door zwarte bessen. Is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse zee gebied. Door Wo st 01 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11206138 - © Pari-daeza - Di Petar43 - Opera propria, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242606 - Door No machine-readable author provided. Jean-Philippe DANIEL assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1803372 - By yann - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4430791

Opkweken

Een laurier verlangt een humusrijke, goed doorlatende grond en groeit zowel in de zon als halfschaduw. Omdat de plant wel iets vorst verdraagt bij voorkeur opkweken in een pot en bij langere of matige vorst binnen plaatsen. Snoeien kan, maar hoeft niet , tenzij de boom anders te groot wordt. Laat zich makkelijk opkweken tot vormboom. Vermeerderen door stekken in augustus - september.

Oogsten

De bladeren kunnen vers of gedroogd worden gebruikt en zijn het gehele jaar door te oogsten. Verse bladeren zijn sterker van smaak. Von Lorbeer in der Wikipedia auf Deutsch - Selbst fotografiert (Original-Bildunterschrift: “selbst fotografiert”), CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17583436 - Av Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13654128

Gebruik

Laurier heeft een sterke, eigenzinnige smaak. Laurier wordt spaarzaam gebruikt: blad in marinades, paté, soep en stoofpotten; in wortel- en andere stamppotten, zuurkool; in rijstschotels en visgerechten; blad als onderdeel van bouquet-garni; in drop; hout voor het roken van voedsel.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Laurus nobilis (Laurier)

Algemeen

Laurier is een niet-winterharde groenblijvende boom of struik, heeft kleine lichtgele bloemen, gevolgd door zwarte bessen. Is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse zee gebied. Door Wo st 01 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11206138 - © Pari-daeza - Di Petar43 - Opera propria, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242606 - Door No machine-readable author provided. Jean-Philippe DANIEL assumed (based on copyright claims). - No machine- readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1803372 - By yann - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4430791

Opkweken

Een laurier verlangt een humusrijke, goed doorlatende grond en groeit zowel in de zon als halfschaduw. Omdat de plant wel iets vorst verdraagt bij voorkeur opkweken in een pot en bij langere of matige vorst binnen plaatsen. Snoeien kan, maar hoeft niet , tenzij de boom anders te groot wordt. Laat zich makkelijk opkweken tot vormboom. Vermeerderen door stekken in augustus - september.

Oogsten

De bladeren kunnen vers of gedroogd worden gebruikt en zijn het gehele jaar door te oogsten. Verse bladeren zijn sterker van smaak. Von Lorbeer in der Wikipedia auf Deutsch - Selbst fotografiert (Original-Bildunterschrift: “selbst fotografiert”), CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17583436 - Av Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13654128

Gebruik

Laurier heeft een sterke, eigenzinnige smaak. Laurier wordt spaarzaam gebruikt: blad in marinades, paté, soep en stoofpotten; in wortel- en andere stamppotten, zuurkool; in rijstschotels en visgerechten; blad als onderdeel van bouquet-garni; in drop; hout voor het roken van voedsel.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk