Selderij verlangt een goed bemeste humusrijke vochtige bodem. Vermeerderen door zaaien van april tot juli.
Oogsten
De bladeren van selderij worden gedroogd, ingevroren en vers gebruikt. De zaden worden ook gedroogd. By Amada44 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264585 - By hirotomo t from japan - セロリの浅漬け。にがくない!, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41184760
Gebruik
Deplantselderijlijktergoppeterselieenheefteensterkesmaak.Selderijzaadjessmakenooksterkoverheersendenenigszinsbitter.Deknolvanknolselderijisminderscherpvan smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden.•blad in roerbakgerechten , in soepen en sauzen; •in salades, roomkaas, stamppotten en vullingen;•zaad (gemalen) als vervanger van zout;•zaad in stoofschotels en inmaak, chutneys, tomatengerechten en kruidenmengsels;•stengels als bleekselderij. Variëteiten:•Apium graveolens var. rapaceum (Knolselderij) is een variëteit van snijselderij,: deze plant vormt net boven de grond een knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm. •Apium graveolens var. dulce (Bleekselderij),: deze plant heeft brede bladstelen in tegenstelling tot snijselderij (Apium graveolens). By Jamain - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30829947 - By DocteurCosmos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4784558 - By 26 May 2006 (original upload date) - Transferred from zh.wikipedia to Commons by Shizhao using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18072536 - By Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200992
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Selderijverlangteengoedbemestehumusrijkevochtigebodem. Vermeerderen door zaaien van april tot juli.
Oogsten
Debladerenvanselderijwordengedroogd,ingevrorenenvers gebruikt. De zaden worden ook gedroogd. By Amada44 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264585 - By hirotomo t from japan - セロリの浅漬け。にがくない!, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41184760
Gebruik
Deplantselderijlijktergoppeterselieenheefteensterkesmaak. Selderijzaadjessmakenooksterkoverheersendenenigszinsbitter. Deknolvanknolselderijisminderscherpvansmaakdande bladerenvansnijselderij.Inprincipeteeltmenknolselderijomzijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden.•blad in roerbakgerechten , in soepen en sauzen; •in salades, roomkaas, stamppotten en vullingen;•zaad (gemalen) als vervanger van zout;•zaadinstoofschotelseninmaak,chutneys, tomatengerechten en kruidenmengsels;•stengels als bleekselderij. Variëteiten:•Apiumgraveolensvar.rapaceum(Knolselderij)iseen variëteitvansnijselderij,:dezeplantvormtnetbovendegrondeen knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm. •Apiumgraveolensvar.dulce(Bleekselderij),:dezeplant heeftbredebladstelenintegenstellingtotsnijselderij(Apium graveolens). By Jamain - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30829947 - By DocteurCosmos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4784558 - By 26 May 2006 (original upload date) - Transferred from zh.wikipedia to Commons by Shizhao using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18072536 - By Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200992