© Pari-daeza

Kruiden: Apium graveolens (Selderij)

Algemeen

Selderij is een tweejarige plant met penwortel die in het 2e jaar bloeit met groen- tot crèmekleurige bloemen. De plant wordt ca. 1m. hoog. By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6150300 - By Petar43 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242943 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9047383 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6173717

Opkweken

Selderij verlangt een goed bemeste humusrijke vochtige bodem. Vermeerderen door zaaien van april tot juli.

Oogsten

De bladeren van selderij worden gedroogd, ingevroren en vers gebruikt. De zaden worden ook gedroogd. By Amada44 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264585 - By hirotomo t from japan - セロリの浅漬け。にがくない!, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41184760

Gebruik

De plant selderij lijkt erg op peterselie en heeft een sterke smaak. Selderijzaadjes smaken ook sterk overheersend en enigszins bitter. De knol van knolselderij is minder scherp van smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. blad in roerbakgerechten , in soepen en sauzen; in salades, roomkaas, stamppotten en vullingen; zaad (gemalen) als vervanger van zout; zaad in stoofschotels en inmaak, chutneys, tomatengerechten en kruidenmengsels; stengels als bleekselderij. Variëteiten: Apium graveolens var. rapaceum (Knolselderij) is een variëteit van snijselderij,: deze plant vormt net boven de grond een knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm. Apium graveolens var. dulce (Bleekselderij),: deze plant heeft brede bladstelen in tegenstelling tot snijselderij (Apium graveolens). By Jamain - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30829947 - By DocteurCosmos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4784558 - By 26 May 2006 (original upload date) - Transferred from zh.wikipedia to Commons by Shizhao using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18072536 - By Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200992
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Apium graveolens (Selderij)

Algemeen

Selderij is een tweejarige plant met penwortel die in het 2e jaar bloeit met groen- tot crèmekleurige bloemen. De plant wordt ca. 1m. hoog. By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6150300 - By Petar43 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242943 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9047383 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6173717

Opkweken

Selderij verlangt een goed bemeste humusrijke vochtige bodem. Vermeerderen door zaaien van april tot juli.

Oogsten

De bladeren van selderij worden gedroogd, ingevroren en vers gebruikt. De zaden worden ook gedroogd. By Amada44 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264585 - By hirotomo t from japan - セロリの浅漬け。にがくない!, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41184760

Gebruik

De plant selderij lijkt erg op peterselie en heeft een sterke smaak. Selderijzaadjes smaken ook sterk overheersend en enigszins bitter. De knol van knolselderij is minder scherp van smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. blad in roerbakgerechten , in soepen en sauzen; in salades, roomkaas, stamppotten en vullingen; zaad (gemalen) als vervanger van zout; zaad in stoofschotels en inmaak, chutneys, tomatengerechten en kruidenmengsels; stengels als bleekselderij. Variëteiten: Apium graveolens var. rapaceum (Knolselderij) is een variëteit van snijselderij,: deze plant vormt net boven de grond een knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm. Apium graveolens var. dulce (Bleekselderij),: deze plant heeft brede bladstelen in tegenstelling tot snijselderij (Apium graveolens). By Jamain - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30829947 - By DocteurCosmos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4784558 - By 26 May 2006 (original upload date) - Transferred from zh.wikipedia to Commons by Shizhao using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18072536 - By Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28- 75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200992
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk