© Pari-daeza

Kruiden: Salvia officinalis (Salie)

Algemeen

Salie is een nagenoeg winterhard struikje afkomstig uit het Middellandse Zee gebied Het bloeit van juni tot augustus met paars-blauwe bloemen en wordt ca. 80 cm hoog. By Own Herby talk thyme - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1409564 - By David Monniaux - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1513507 - By Roberta F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4127500 Er zijn ook anders gekleurde cultivars: ‘Purpurascens' en 'Tricolor’ By Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8112 - By Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8113

Opkweken

Salie groeit het best op een zonnige of enigszins beschaduwde plaats, in niet te vochtige, kalkrijke en goed doorlatende grond . De plant moet na de bloei worden gesnoeid om hem bossig te houden. Vermeerdering door zaaien of stekken. Omdat de plant niet tegen strenge vorst kan, kan hij ook in een pot worden opgekweekt en ‘s winters binnen overwinteren.

Oogsten

Naast vers gebruikt kunnen bladeren ook worden gedroogd. Ze worden geplukt in mei juni voor de bloei. Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13660045 - Автор: Itineranttrader - собственная работа, Общественное достояние, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6033810

Gebruik

De bladeren van salie zijn sterk van smaak, gedroogde bladeren nog sterker en worden dan ook met mate gebruikt. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees en wordt gebruikt : blad in salades soepen en eiergerechten; in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees; om aroma te geven aan kaas; in combinatie met zuurwaren; gesnipperd door aardappelpuree; bloemen in salades. Variant Salvia elegans of Ananassalie. Ananassalie is niet geheel winterhard en wordt dan ook het best in een pot gekweekt. De plant bloeit in de herfst en winter met trossen rode bloemen. Ananassalie is zeer geschikt voor wild, varkensvlees en kaas. Verder kun je de bladeren bijvoorbeeld door een salade snipperen. Men zet ook wel thee van de bloemen. Verder kun je bijvoorbeeld het jonge blad frituren en serveren met room. Zoals de naam al aangeeft heeft het een ananassmaak. By Dinkum - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21491046
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Salvia officinalis (Salie)

Algemeen

Salie is een nagenoeg winterhard struikje afkomstig uit het Middellandse Zee gebied Het bloeit van juni tot augustus met paars-blauwe bloemen en wordt ca. 80 cm hoog. By Own Herby talk thyme - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1409564 - By David Monniaux - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1513507 - By Roberta F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4127500 Er zijn ook anders gekleurde cultivars: ‘Purpurascens' en 'Tricolor’ By Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8112 - By Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8113

Opkweken

Salie groeit het best op een zonnige of enigszins beschaduwde plaats, in niet te vochtige, kalkrijke en goed doorlatende grond . De plant moet na de bloei worden gesnoeid om hem bossig te houden. Vermeerdering door zaaien of stekken. Omdat de plant niet tegen strenge vorst kan, kan hij ook in een pot worden opgekweekt en ‘s winters binnen overwinteren.

Oogsten

Naast vers gebruikt kunnen bladeren ook worden gedroogd. Ze worden geplukt in mei juni voor de bloei. Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13660045 - Автор: Itineranttrader - собственная работа, Общественное достояние, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6033810

Gebruik

De bladeren van salie zijn sterk van smaak, gedroogde bladeren nog sterker en worden dan ook met mate gebruikt. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees en wordt gebruikt : blad in salades soepen en eiergerechten; in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees; om aroma te geven aan kaas; in combinatie met zuurwaren; gesnipperd door aardappelpuree; bloemen in salades. Variant Salvia elegans of Ananassalie. Ananassalie is niet geheel winterhard en wordt dan ook het best in een pot gekweekt. De plant bloeit in de herfst en winter met trossen rode bloemen. Ananassalie is zeer geschikt voor wild, varkensvlees en kaas. Verder kun je de bladeren bijvoorbeeld door een salade snipperen. Men zet ook wel thee van de bloemen. Verder kun je bijvoorbeeld het jonge blad frituren en serveren met room. Zoals de naam al aangeeft heeft het een ananassmaak. By Dinkum - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21491046
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk