© Pari-daeza

Kruiden: Chamaemelum nobile (Roomse Kamille)

Algemeen

Roomse kamille is een groenblijvende plant met fijn geveerde bladeren met appelgeur en een zode vormende kruipende wortelstok. Kamille bloeit met witte bloemen met een gouden, kegelvormig hart van juni tot september. By I, KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4343535 - Par Rob Hille — Travail personnel, Domaine public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2583410 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9482809

Opkweken

Kamille geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond in de zon. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar of door scheuren.

Oogsten

Bloemhoofdjes oogsten in juni – september bij het begin van de bloei, drogen en bewaren in goed gesloten potten, buiten invloed van het licht. Herkomst onbekend - Von Rillke, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16045468

Gebruik

De smaak van roomse kamille is flauw bloemig, fris, muntachtig. Een verschil met echte kamille is dat roomse kamille geurend blad heeft in tegenstelling tot echte kamille. Deze bladeren worden dan ook in potpourri gebruikt. Roomse kamille wordt eigenlijk niet gebruikt in de keuken. De gedroogde bloemhoofdjes worden gebruikt voor kamillethee. Roomse kamille lijkt erg op echte kamille. Echte kamille (Matricaria recutita) is éénjarig, roomse kamille is een vaste plant.

Varianten:

De cultivar Chamaemelum nobile 'Flore-Pleno' heeft dubbele crème-kleurige bloemen en naar appel geurende bladeren. De cultivar Chamaemelum nobile 'Trenaegue' bloeit niet.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Chamaemelum nobile (Roomse

Kamille)

Algemeen

Roomse kamille is een groenblijvende plant met fijn geveerde bladeren met appelgeur en een zode vormende kruipende wortelstok. Kamille bloeit met witte bloemen met een gouden, kegelvormig hart van juni tot september. By I, KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4343535 - Par Rob Hille — Travail personnel, Domaine public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2583410 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9482809

Opkweken

Kamille geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond in de zon. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar of door scheuren.

Oogsten

Bloemhoofdjes oogsten in juni september bij het begin van de bloei, drogen en bewaren in goed gesloten potten, buiten invloed van het licht. Herkomst onbekend - Von Rillke, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16045468

Gebruik

De smaak van roomse kamille is flauw bloemig, fris, muntachtig. Een verschil met echte kamille is dat roomse kamille geurend blad heeft in tegenstelling tot echte kamille. Deze bladeren worden dan ook in potpourri gebruikt. Roomse kamille wordt eigenlijk niet gebruikt in de keuken. De gedroogde bloemhoofdjes worden gebruikt voor kamillethee. Roomse kamille lijkt erg op echte kamille. Echte kamille (Matricaria recutita) is éénjarig, roomse kamille is een vaste plant.

Varianten:

De cultivar Chamaemelum nobile 'Flore-Pleno' heeft dubbele crème-kleurige bloemen en naar appel geurende bladeren. De cultivar Chamaemelum nobile 'Trenaegue' bloeit niet.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk