© Pari-daeza

Kruiden: Ruta graveolens (Wijnruit)

Algemeen

De wijnruit is een bijna winterharde halfheester en wordt tot 1,2 m hoog. De wijnruit bloeit in juli en augustus met gele bloemen. Von Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2383530 - By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277225 - By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277227

Opkweken

De plant neemt genoegen met iedere bodem en kan zeer goed tegen hitte en droogte. Bij strenge vorst afdekken. Snoeien om een bossige plant te houden.

Oogsten

De scherpbittere bladeren zijn de hele zomer door te oogsten en soms ook nog in de winter. Vers gebruiken, maar ook de gedroogde bladeren bezitten nog veel aroma.

Gebruik

Wijnruit smaakt erg bitter, daarom met mate gebruiken. De bladeren worden toegepast bij: eieren, kaas en vis en de vruchten bij patrijs; groente, soepen, salades, vlees; sauzen, marinades, mayonaise, kaasgerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Ruta graveolens (Wijnruit)

Algemeen

De wijnruit is een bijna winterharde halfheester en wordt tot 1,2 m hoog. De wijnruit bloeit in juli en augustus met gele bloemen. Von Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2383530 - By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277225 - By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277227

Opkweken

De plant neemt genoegen met iedere bodem en kan zeer goed tegen hitte en droogte. Bij strenge vorst afdekken. Snoeien om een bossige plant te houden.

Oogsten

De scherpbittere bladeren zijn de hele zomer door te oogsten en soms ook nog in de winter. Vers gebruiken, maar ook de gedroogde bladeren bezitten nog veel aroma.

Gebruik

Wijnruit smaakt erg bitter, daarom met mate gebruiken. De bladeren worden toegepast bij: eieren, kaas en vis en de vruchten bij patrijs; groente, soepen, salades, vlees; sauzen, marinades, mayonaise, kaasgerechten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk