Basilicumstaatgraagopeenwarmebeschutteplaatsindezonineenvochtige,maargoeddoorlatendebodem.Debloemenkunnenafgekniptwordenomdatdezeinonsland nooitzaadgeven.Hierdoorwordtdeplantookbossiger.Vermeerderendoorzaaienopwarmte.DevariëteitDitkanvrijwelhetgehelejaardoor.Opkwekeninpottenofnahalf mei buiten.
Desmaakvanbasilicumlijktenigszinsoppeper,issterkenoverheersend.Basilicumpastgoedbijknoflook,tomaten-engroentegerechten(zoalsaubergines)enItaliaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Wordt gebruikt in sauzen, sla, soep, koekjes enz. Pestomaakjezo:maaldeblaadjesfijn,doeerookwatpeterseliebijenovergietallesmetolijfolie.Nuhebjedebasiswaaraanjeeventueelnogallerleiingrediëntenkantoevoegen: eenteentjeknoflook,peper,zout,parmezaanofanderepittigekaas,pijnboomzadenofokkernoten.Bewaardepestokoelkastkoudineengeslotenpot.Alsjehemlangerwil bewaren, vries hem dan in in kleine porties. Maar vers blijft hij het lekkers.Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: •Ocimum basilicum var. citriodorum (citroenbasilicum ),•Ocimum basilicum 'Purpureum' (rode basilicum ) •Ocimum basilicum ‘Genovese’•Ocimum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes•Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (Thaise basilicum)Debladerenvancitroenbasilicumpassengoedinsauzenenbijkip.DevariëteitOcimumbasilicumvar.Crispumheefterggrotebladeren,dieeenzeersterkegeurhebbenen daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip. By Kembangraps - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2753348 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734 - CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=662527 - Di Goldlocki - of my own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3107087 - By user:Risacher - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189407
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Basilicumstaatgraagopeenwarmebeschutteplaatsindezonin eenvochtige,maargoeddoorlatendebodem.Debloemenkunnen afgekniptwordenomdatdezeinonslandnooitzaadgeven. Hierdoorwordtdeplantookbossiger.Vermeerderendoorzaaien opwarmte.DevariëteitDitkanvrijwelhetgehelejaardoor. Opkweken in potten of na half mei buiten.
Desmaakvanbasilicumlijktenigszinsoppeper,issterken overheersend.Basilicumpastgoedbijknoflook,tomaten-en groentegerechten(zoalsaubergines)enItaliaansegerechten.Het kruidgeeftsmaakaanpesto,olieenazijn.Wordtgebruiktin sauzen, sla, soep, koekjes enz. Pestomaakjezo:maaldeblaadjesfijn,doeerookwatpeterselie bijenovergietallesmetolijfolie.Nuhebjedebasiswaaraanje eventueelnogallerleiingrediëntenkantoevoegen:eenteentje knoflook,peper,zout,parmezaanofanderepittigekaas, pijnboomzadenofokkernoten.Bewaardepestokoelkastkoudin eengeslotenpot.Alsjehemlangerwilbewaren,vrieshemdanin in kleine porties. Maar vers blijft hij het lekkers.Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: •Ocimum basilicum var. citriodorum (citroenbasilicum ),•Ocimum basilicum 'Purpureum' (rode basilicum ) •Ocimum basilicum ‘Genovese’•Ocimum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes•Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (Thaise basilicum)Debladerenvancitroenbasilicumpassengoedinsauzenenbij kip.DevariëteitOcimumbasilicumvar.Crispumheefterggrote bladeren,dieeenzeersterkegeurhebbenendaarbijgoedpassen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip. By Kembangraps - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2753348 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734 - CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=662527 - Di Goldlocki - of my own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3107087 - By user:Risacher - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189407