© Pari-daeza

Kruiden: Ocimum basilicum (Basilicum)

Algemeen

Basilicum is een éénjarig of kort levend kruid dat bloeit in de nazomer met kleine witte bloemetjes en 60 cm. hoog wordt. Door De originele uploader was Latique op de Franstalige Wikipedia - Verplaatst vanaf fr.wikipedia naar Commons door Bloody-libu met behulp van CommonsHelper., CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473276 - Von Der ursprünglich hochladende Benutzer war Wolpertinger in der Wikipedia auf Deutsch - Übertragen aus de.wikipedia nach Commons mithilfe des CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11822891 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734 - By The original uploader was Latique at French Wikipedia - Transferred from fr.wikipedia to Commons by Bloody-libu using CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473275

Opkweken

Basilicum staat graag op een warme beschutte plaats in de zon in een vochtige, maar goed doorlatende bodem. De bloemen kunnen afgeknipt worden omdat deze in ons land nooit zaad geven. Hierdoor wordt de plant ook bossiger. Vermeerderen door zaaien op warmte. De variëteit Dit kan vrijwel het gehele jaar door. Opkweken in potten of na half mei buiten.

Oogsten

Basilicumblad wordt vooral vers gebruikt of in de vorm van pesto. By Paul Goyette - http://www.flickr.com/photos/pgoyette/201492949/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1008187 - By Narek75 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35731389 - GFDL con disclaimer, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=28573

Gebruik

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Wordt gebruikt in sauzen, sla, soep, koekjes enz. Pesto maak je zo: maal de blaadjes fijn, doe er ook wat peterselie bij en overgiet alles met olijfolie. Nu heb je de basis waaraan je eventueel nog allerlei ingrediënten kan toevoegen: een teentje knoflook, peper, zout, parmezaan of andere pittige kaas, pijnboomzaden of okkernoten. Bewaar de pesto koelkastkoud in een gesloten pot. Als je hem langer wil bewaren, vries hem dan in in kleine porties. Maar vers blijft hij het lekkers. Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: Ocimum basilicum var. citriodorum (citroenbasilicum ), Ocimum basilicum 'Purpureum' (rode basilicum ) Ocimum basilicum ‘Genovese’ Ocimum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (Thaise basilicum) De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ocimum basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip. By Kembangraps - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2753348 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734 - CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=662527 - Di Goldlocki - of my own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3107087 - By user:Risacher - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189407
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Ocimum basilicum (Basilicum)

Algemeen

Basilicum is een éénjarig of kort levend kruid dat bloeit in de nazomer met kleine witte bloemetjes en 60 cm. hoog wordt. Door De originele uploader was Latique op de Franstalige Wikipedia - Verplaatst vanaf fr.wikipedia naar Commons door Bloody-libu met behulp van CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473276 - Von Der ursprünglich hochladende Benutzer war Wolpertinger in der Wikipedia auf Deutsch - Übertragen aus de.wikipedia nach Commons mithilfe des CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11822891 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734 - By The original uploader was Latique at French Wikipedia - Transferred from fr.wikipedia to Commons by Bloody-libu using CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473275

Opkweken

Basilicum staat graag op een warme beschutte plaats in de zon in een vochtige, maar goed doorlatende bodem. De bloemen kunnen afgeknipt worden omdat deze in ons land nooit zaad geven. Hierdoor wordt de plant ook bossiger. Vermeerderen door zaaien op warmte. De variëteit Dit kan vrijwel het gehele jaar door. Opkweken in potten of na half mei buiten.

Oogsten

Basilicumblad wordt vooral vers gebruikt of in de vorm van pesto. By Paul Goyette - http://www.flickr.com/photos/pgoyette/201492949/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1008187 - By Narek75 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35731389 - GFDL con disclaimer, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=28573

Gebruik

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Wordt gebruikt in sauzen, sla, soep, koekjes enz. Pesto maak je zo: maal de blaadjes fijn, doe er ook wat peterselie bij en overgiet alles met olijfolie. Nu heb je de basis waaraan je eventueel nog allerlei ingrediënten kan toevoegen: een teentje knoflook, peper, zout, parmezaan of andere pittige kaas, pijnboomzaden of okkernoten. Bewaar de pesto koelkastkoud in een gesloten pot. Als je hem langer wil bewaren, vries hem dan in in kleine porties. Maar vers blijft hij het lekkers. Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: Ocimum basilicum var. citriodorum (citroenbasilicum ), Ocimum basilicum 'Purpureum' (rode basilicum ) Ocimum basilicum ‘Genovese’ Ocimum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (Thaise basilicum) De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ocimum basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip. By Kembangraps - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2753348 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734 - CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=662527 - Di Goldlocki - of my own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3107087 - By user:Risacher - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189407
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk