© Pari-daeza
Kruiden: Diplotaxus tenuifolia ‘Roma’ (Wilde rucola)
Algemeen
Wilde rucola is een vaste plant, het blad is groen gelobd en bloeit geel in juni-juli, hoogte 25cm. Rucola is de Italiaanse- en grote zandkool de Nederlandse benaming.
By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27060365 - By AnRo0002 - Own work, CC0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20149833 - By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26650579 - By
EricM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29073087
Opkweken
Kan in de zon met humusrijke, goed doorlatende grond. Niet te veel bemesten, vooral weinig stikstof.
Oogsten
Op
vakantie
in
Italië
kunt
u
wilde
rucola
zo
uit
het
wild
oogsten.
Ook
in
Nederland
in
de
duinen
kunt
u
de
wilde
vorm
van
rucola
oogsten.
Rucola
altijd
zeer
vers
gebruiken,
na
de oogst gaat de kwaliteit met sprongen achteruit. Oogst regelmatig de jonge blaadjes, de oudere gaan in smaak achteruit. De bloemen zijn ook eetbaar.
Gebruik
Wilde
rucola
is
geweldig
en
nog
iets
pittiger
als
de
gecultiveerde
variant.
De
pittige,
nootachtige
smaak
die
wat
weg
heeft
van
waterkers
bevat
ook
een
vleugje
bitter
en
is
vers
zelfs
een
beetje
scherp
van
smaak.
Mits
goed
toegepast
zijn
deze
smaken
bij
veel
mensen
zeer
gewaardeerd.
De
gele
bloemen
zijn
ook
iets
scherp
en
te
gebruiken
in
een
(scherp)
sausje.
Wilde rucola past goed in de volgende gerechten:
•
in salades,
•
op pizza's, sandwich,
•
bij carpaccio, risotto, schapenkaas, kwark, tomaat, pesto, pasta’s,
•
als garnering,
•
in de mediterrane keuken.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof