Roomsekervelkiemterglangzaamenislastigteverplanten,zaairoomsekerveldaarombijvoorkeurindeherfstopdeplekvanbestemming.Houderwelrekeningmeedatde plantnaeenpaarjaarerggrootwordt,defijnvertakteenopvarenslijkendebladerenzijndanwel1/2metergroot.Eenvolwassenplantzalelkjaaropnieuwbloeienenzaad vormen.Zegroeienhetbesteinmiddelmatigvruchtbaregrondmeteengoedeafwatering,engedeeltelijkindeschaduw.Deplantenzaaienzichzelfuit.Vermeerderenkanook door wortelstek in april - mei.
Oogsten
Debladerenkunnenzodrazevolledigontwikkeldzijn,afgepluktworden.Debloemenmoetensteedsvoorzeopengaanwordenafgeplukt,alsdebladerenalskeukenkruid dienstmoetendoen.Roomsekervelisergmoeilijktedrogen,omdathijsnelverleptenzulkegrotebladerenheeft.Dezadenkunnenwelgedroogdworden.Umoetzealszerijp zijn, afplukken en op een rek te drogen leggen. Naderhand moeten ze gemalen worden, omdat ze te hard zijn om in hun geheel te gebruiken. Par Didier Descouens — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21704039
Gebruik
Alledelenvandeplanthebbeneenanijssmaak,dezadensmakenhetsterkst.Hetbladwordtalleenversgebruikt,doordrogenverliesthetvrijwelallesmaak.Evenalsgewone kervel verbetert roomse kervel alle bouquets of kruidenmengsels. Hij hoort in slasausen, soepen en vooral bij wortelgroenten en kool. Gebruiken in:•blad drogen en fijn snijden, veel gebruiken, pas laat toevoegen, in soep - sauzen - (vruchten)salades - groenten (koolraap, wortelen),•onrijp zaad wassen, drogen en evt. fijn snijden in vruchtensalade,•rijp zaad vermalen in gebak, cake appeltaart,•in hors d’oeuvres,•in alle salades en slasausen; alle rauwe groenten,•in fruitsalades,•bij eieren en kaas: omeletten en pannenkoeken,•in stoofschotels en in kruidenboter,•bij vlees en vis,•met wortelgroenten,•in zoetigheden en dranken; verse vruchten en vruchtensappen; alcoholische en frisdranken; likeuren, bijvoorbeeld chartreuse.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Roomsekervelkiemterglangzaamenislastigteverplanten,zaai roomsekerveldaarombijvoorkeurindeherfstopdeplekvan bestemming.Houderwelrekeningmeedatdeplantnaeenpaar jaarerggrootwordt,defijnvertakteenopvarenslijkende bladerenzijndanwel1/2metergroot.Eenvolwassenplantzalelk jaaropnieuwbloeienenzaadvormen.Zegroeienhetbestein middelmatigvruchtbaregrondmeteengoedeafwatering,en gedeeltelijkindeschaduw.Deplantenzaaienzichzelfuit. Vermeerderen kan ook door wortelstek in april - mei.
Oogsten
Debladerenkunnenzodrazevolledigontwikkeldzijn,afgeplukt worden.Debloemenmoetensteedsvoorzeopengaanworden afgeplukt,alsdebladerenalskeukenkruiddienstmoetendoen. Roomsekervelisergmoeilijktedrogen,omdathijsnelverlepten zulkegrotebladerenheeft.Dezadenkunnenwelgedroogd worden.Umoetzealszerijpzijn,afplukkenenopeenrekte drogenleggen.Naderhandmoetenzegemalenworden,omdatze te hard zijn om in hun geheel te gebruiken. Par Didier Descouens — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21704039
Gebruik
Alledelenvandeplanthebbeneenanijssmaak,dezadensmaken hetsterkst.Hetbladwordtalleenversgebruikt,doordrogen verliesthetvrijwelallesmaak.Evenalsgewonekervelverbetert roomsekervelallebouquetsofkruidenmengsels.Hijhoortin slasausen, soepen en vooral bij wortelgroenten en kool. Gebruiken in:•bladdrogenenfijnsnijden,veelgebruiken,paslaat toevoegen,insoep-sauzen-(vruchten)salades-groenten (koolraap, wortelen),•onrijpzaadwassen,drogenenevt.fijnsnijdenin vruchtensalade,•rijp zaad vermalen in gebak, cake appeltaart,•in hors d’oeuvres,•in alle salades en slasausen; alle rauwe groenten,•in fruitsalades,•bij eieren en kaas: omeletten en pannenkoeken,•in stoofschotels en in kruidenboter,•bij vlees en vis,•met wortelgroenten,•inzoetighedenendranken;versevruchtenen vruchtensappen;alcoholischeenfrisdranken;likeuren, bijvoorbeeld chartreuse.