Peper verlangt een vruchtbare, vochtige maar doorlatende bodem in de schaduw. De plant moet bij ons in een pot worden gekweekt. Vermeerderen door afleggen.
Peperpastinbijnaallegerechten.Zwarte,groeneenwittepeperzijnallemaalafkomstigvandebessenvanPipernigrum,de"gewone"peper.Wittepeperiseenpeperkorrel zonderbuitenvliesje.Dezesmaaktwatscherperdanzwartepeper.Bijzwartepeperkorrelsziternogeenvliesjeomheen.Groeneingemaaktekorrelsgebruikjevooralvoorhet maken van sauzen, maar ook wel door gerechten. De korrels kun je in het geheel in stoofpotten of marinades gebruiken. Verder kun je de hele korrels malen in een pepermolen.Soorten pepers:•Piper nigrum: heeft staand, parallelnervig blad, groene vruchten drogen tot zwarte peperkorrels. Witte peper ontstaat uit geweekte, ontvelde, rode bessen;•Piper cubeba is staartpeper, heeft naar piment smakende vruchten, lange vruchtstelen;•Piper longum: lange peper heeft dicht bezette vruchtaren, langwerpige vrucht;•Piper sarmentosum: overblijvende plant, ovaal blad met glanzende bovenzijde. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10870705 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16387989 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182313 - By Thai Wikipedia user Loma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4750103Pipercubeba,staartpeper,smaaktnaarpiment.DitwordtgebruiktinAziatischegerechten,bijvoorbeeldindeIndonesischekeukeninrijstgerechtenencurries.Welmetmate gebruiken, anders wordt het gerecht snel bitter. MenoogstdevruchtenvanPiperlongum,langepeper,wanneerzegroenzijnendroogtze.DezepepersmaaktzoeterdanzwartepeperenwordtinAziatischegerechten gebruikt. Piper sarmentosum wordt ook wel wilde betelplant genoemd. Het blad wordt vers of geblancheerd gegeten. Zo eet men het bijvoorbeeld in Laos in salades. De Chinese peper is afkomstig van een heel andere plantensoort: Zanthoxylum simulans (Kiespijnboom) By Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18494072Dekiespijnboomiseenwinterhardestruikdiekleinerodebesjesproduceertenca.2meterhoogwordt.Debesjeswordengeroosterdenvervolgensgekraaktendezaden weggegooid.Deomhulselswordenin Aziatischegerechtengebruiktenhebbeneenbijzondere,pittige,enigszins“verdovende”,citroenachtigesmaak.Dezaadomhulselsworden pas aan het einde aan een gerecht toegevoegd.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Peperpastinbijnaallegerechten.Zwarte,groeneenwittepeper zijnallemaalafkomstigvandebessenvanPipernigrum,de "gewone"peper.Wittepeperiseenpeperkorrelzonder buitenvliesje.Dezesmaaktwatscherperdanzwartepeper.Bij zwartepeperkorrelsziternogeenvliesjeomheen.Groene ingemaaktekorrelsgebruikjevooralvoorhetmakenvansauzen, maarookweldoorgerechten.Dekorrelskunjeinhetgeheelin stoofpottenofmarinadesgebruiken.Verderkunjedehelekorrels malen in een pepermolen.Soorten pepers:•Pipernigrum:heeftstaand,parallelnervigblad,groene vruchtendrogentotzwartepeperkorrels.Wittepeperontstaatuit geweekte, ontvelde, rode bessen;•Pipercubebaisstaartpeper,heeftnaarpimentsmakende vruchten, lange vruchtstelen;•Piperlongum:langepeperheeftdichtbezettevruchtaren, langwerpige vrucht;•Pipersarmentosum:overblijvendeplant,ovaalbladmet glanzende bovenzijde. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10870705 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16387989 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182313 - By Thai Wikipedia user Loma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4750103Pipercubeba,staartpeper,smaaktnaarpiment.Ditwordtgebruikt in Aziatischegerechten,bijvoorbeeldindeIndonesischekeukenin rijstgerechtenencurries.Welmetmategebruiken,anderswordt het gerecht snel bitter. MenoogstdevruchtenvanPiperlongum,langepeper,wanneer zegroenzijnendroogtze.Dezepepersmaaktzoeterdanzwarte peper en wordt in Aziatische gerechten gebruikt. Pipersarmentosumwordtookwelwildebetelplantgenoemd.Het bladwordtversofgeblancheerdgegeten.Zoeetmenhet bijvoorbeeld in Laos in salades. DeChinesepeperisafkomstigvaneenheelandereplantensoort: Zanthoxylum simulans (Kiespijnboom) By Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18494072Dekiespijnboomiseenwinterhardestruikdiekleinerodebesjes produceertenca.2meterhoogwordt.Debesjesworden geroosterdenvervolgensgekraaktendezadenweggegooid.De omhulselswordenin Aziatischegerechtengebruiktenhebbeneen bijzondere,pittige,enigszins“verdovende”,citroenachtigesmaak. Dezaadomhulselswordenpasaanheteindeaaneengerecht toegevoegd.