© Pari-daeza
Kruiden: Anethum graveolens (Dille)
Algemeen
Dille is een éénjarig kruid met heel fijn blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. Het wordt 60 cm. hoog.
Door Tepeyac - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4413610 - CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=554976 - Door Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186429
Opkweken
Dille
zaaien
in
april
–
mei
en
een
2e
keer
in
juni
in
een
vruchtbare,
doorlatende
grond.
Voor
gebruik
door
het
hele
jaar
regelmatig
zaaien
in
potten.
Meestal
zaait
dille
zich
ook
vanzelf uit. De rijpe zaden oogsten in augustus september.
Oogsten
Zowel het blad, knoppen als de bloemschermen worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk.
Door Reaperman - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2728018 - Door Atelier Joly - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91830 - Door cyclonebill - Dildakvavit, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8822626
Gebruik
De
smaak
van
dille
is
fris
maar
overheersend.
Gedroogde
dille
is
vaak
minder
lekker.
Dillezaad
is
zacht,
zoet
en
kruidig
en
doseer
je
met
mate.
De
fijnste
smaak
zit
in
de
verse,
onrijpe, groene zaadhoofden. Dille pas op het laatst toevoegen, niet meekoken. Gebruik dille:
•
blad bij zure room, kwark, in de mayonaise, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis;
•
zaad voor zoutarm dieet, en in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis;
•
in cake of brood, op de appeltaart;
•
zaadhoofden: onrijpe, groene in azijn, bij ingelegde komkommers en uitjes, in erwten-, bonen- en wortelgerechten bij aardappelen.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof