© Pari-daeza

Kruiden: Anethum graveolens (Dille)

Algemeen

Dille is een éénjarig kruid met heel fijn blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. Het wordt 60 cm. hoog. Door Tepeyac - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4413610 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=554976 - Door Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186429

Opkweken

Dille zaaien in april mei en een 2e keer in juni in een vruchtbare, doorlatende grond. Voor gebruik door het hele jaar regelmatig zaaien in potten. Meestal zaait dille zich ook vanzelf uit. De rijpe zaden oogsten in augustus september.

Oogsten

Zowel het blad, knoppen als de bloemschermen worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk. Door Reaperman - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2728018 - Door Atelier Joly - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91830 - Door cyclonebill - Dildakvavit, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8822626

Gebruik

De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Dille pas op het laatst toevoegen, niet meekoken. Gebruik dille: blad bij zure room, kwark, in de mayonaise, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis; zaad voor zoutarm dieet, en in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis; in cake of brood, op de appeltaart; zaadhoofden: onrijpe, groene in azijn, bij ingelegde komkommers en uitjes, in erwten-, bonen- en wortelgerechten bij aardappelen.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Anethum graveolens (Dille)

Algemeen

Dille is een éénjarig kruid met heel fijn blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. Het wordt 60 cm. hoog. Door Tepeyac - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4413610 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=554976 - Door Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186429

Opkweken

Dille zaaien in april mei en een 2e keer in juni in een vruchtbare, doorlatende grond. Voor gebruik door het hele jaar regelmatig zaaien in potten. Meestal zaait dille zich ook vanzelf uit. De rijpe zaden oogsten in augustus september.

Oogsten

Zowel het blad, knoppen als de bloemschermen worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk. Door Reaperman - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2728018 - Door Atelier Joly - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91830 - Door cyclonebill - Dildakvavit, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8822626

Gebruik

De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Dille pas op het laatst toevoegen, niet meekoken. Gebruik dille: blad bij zure room, kwark, in de mayonaise, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis; zaad voor zoutarm dieet, en in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis; in cake of brood, op de appeltaart; zaadhoofden: onrijpe, groene in azijn, bij ingelegde komkommers en uitjes, in erwten-, bonen- en wortelgerechten bij aardappelen.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk