© Pari-daeza

Kruiden: Kaempferia galanga (Kentjoer)

Algemeen

Kentjoer (ook geschreven als kencur of kentjur) is de wortelstok van deze tropische plant, die familie is van de gember. De plant bloei in het late voorjaar. De bloem is maar 1 dag open. De plant wordt slechts 20 cm. hoog. By Mokkie - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31796818 - By Wibowo Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12620317

Opkweken

Bij ons opkweken als kuipplant. Heeft behoefte aan een vochtige bodem en vochtige omgeving in de schaduw.

Oogsten

De wortel van de 2 jaar oude kentjoerplant wordt gedroogd en gemalen. Kan ook worden ingevroren. By Arayilpdas at Malayalam Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12128998 - By Hariadhi - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3563989 - By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3450873

Gebruik

Het lijkt op witte peper en smaakt zeer pikant. Gebruik kleine hoeveelheden. Het is te gebruiken in: Indische rijsttafel; kalfs- en varkensvlees, gevogelte, ragout; in boemboes.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Kaempferia galanga (Kentjoer)

Algemeen

Kentjoer (ook geschreven als kencur of kentjur) is de wortelstok van deze tropische plant, die familie is van de gember. De plant bloei in het late voorjaar. De bloem is maar 1 dag open. De plant wordt slechts 20 cm. hoog. By Mokkie - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31796818 - By Wibowo Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12620317

Opkweken

Bij ons opkweken als kuipplant. Heeft behoefte aan een vochtige bodem en vochtige omgeving in de schaduw.

Oogsten

De wortel van de 2 jaar oude kentjoerplant wordt gedroogd en gemalen. Kan ook worden ingevroren. By Arayilpdas at Malayalam Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12128998 - By Hariadhi - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3563989 - By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3450873

Gebruik

Het lijkt op witte peper en smaakt zeer pikant. Gebruik kleine hoeveelheden. Het is te gebruiken in: Indische rijsttafel; kalfs- en varkensvlees, gevogelte, ragout; in boemboes.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk