© Pari-daeza

Kruiden: Artemisia dracunculus (Dragon)

Algemeen

De plant wordt toegepast als kruid dat vooral bekend is uit de klassieke (Franse) keuken. Er zijn 2 varianten: Franse en Russische dragon. De Franse is wat teerder, niet helemaal winterhard (zo nodig ‘s winters afdekken, of als kuipplant opkweken) en wordt ca. 30 cm hoog. De Russische (Artemisia dracunculus var. inodora) is volledig winterhard en wordt ca. 90 cm. en is wat minder van smaak. Di Oceancetaceen - Alice Chodura - Natalie Schmalz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43306717 - Di Pau Pámies Grácia - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35688499 - Di Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12111886

Opkweken

Beide staan graag in de volle zon en in een vochtige, goed gedraineerde bodem. Vermeerderen in juli door stekken (kopstek) en scheuren in maart - april. De Russische variant kan ook in maart - april worden gezaaid. In oktober bij de grond afknippen en evt. afdekken met stro. Door de plant op te potten en 's winters binnen te plaatsen kun je er langer gebruik van maken.

Oogsten

Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Het keukenkruid smaakt het sterkst wanneer men het oogst vóór de bloei en men dient het steeds vers te gebruiken. Gekneusde bladeren en in gedroogde toestand moet veel aan aroma inboeten. Je kan de blaadjes invriezen, drogen of op olie zetten. Als je ze op olie zet, gebruik dan liefst een lichte olie zoals safloer-, zonnebloem-, of druivenpittenolie, koudgeperste olijfolie zou de dragonsmaak helemaal overheersen. Di KVDP di Wikipedia in inglese - Trasferito da en.wikipedia su Commons da Liftarn utilizzando CommonsHelper., Pubblico dominio, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12014809 -

Gebruik

De bladeren van Franse dragon hebben een pikante, bitterzoete smaak met een anijsachtige bijsmaak. Russische dragon is minder sterk van smaak dan de Franse soort. Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en vóór het opdienen toevoegt aan de gerechten. Gebruik het ook met mate want anders kan de smaak nogal opdringerig over komen vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen en soms ook van een bouquet garni, in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus), in dragon- of bearnaisesaus, in dragonazijn (smaakt enorm lekker bij salades), in soepen (venkelsoep, tomatensoep). De dragonazijn is algemeen bekend. Je kan hem heel gemakkelijk zelf maken. Hiervoor overgiet je een pot vol dragon met azijn tot het kruid helemaal ondergedompeld is. Pluk de dragon voor hij in bloei komt, dan heeft hij veel meer aroma. Laat acht weken op een warme plek staan. Elke dag even schudden. Na de acht weken kan je dan de mengeling zeven en in een donkere fles bewaren. Gebruik deze waardevolle azijn voor vinaigrettes, mayonaise en dressings. Belangrijk: gebruik geen gewone azijn. Die ontkalkt je botten! Gebruik witte wijnazijn voor kruiden met een lichte kleur en ciderazijn voor bloemen en kruiden met een donkere tint.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Artemisia dracunculus (Dragon)

Algemeen

De plant wordt toegepast als kruid dat vooral bekend is uit de klassieke (Franse) keuken. Er zijn 2 varianten: Franse en Russische dragon. De Franse is wat teerder, niet helemaal winterhard (zo nodig ‘s winters afdekken, of als kuipplant opkweken) en wordt ca. 30 cm hoog. De Russische (Artemisia dracunculus var. inodora) is volledig winterhard en wordt ca. 90 cm. en is wat minder van smaak. Di Oceancetaceen - Alice Chodura - Natalie Schmalz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43306717 - Di Pau Pámies Grácia - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35688499 - Di Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12111886

Opkweken

Beide staan graag in de volle zon en in een vochtige, goed gedraineerde bodem. Vermeerderen in juli door stekken (kopstek) en scheuren in maart - april. De Russische variant kan ook in maart - april worden gezaaid. In oktober bij de grond afknippen en evt. afdekken met stro. Door de plant op te potten en 's winters binnen te plaatsen kun je er langer gebruik van maken.

Oogsten

Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Het keukenkruid smaakt het sterkst wanneer men het oogst vóór de bloei en men dient het steeds vers te gebruiken. Gekneusde bladeren en in gedroogde toestand moet veel aan aroma inboeten. Je kan de blaadjes invriezen, drogen of op olie zetten. Als je ze op olie zet, gebruik dan liefst een lichte olie zoals safloer-, zonnebloem-, of druivenpittenolie, koudgeperste olijfolie zou de dragonsmaak helemaal overheersen. Di KVDP di Wikipedia in inglese - Trasferito da en.wikipedia su Commons da Liftarn utilizzando CommonsHelper., Pubblico dominio, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12014809 -

Gebruik

De bladeren van Franse dragon hebben een pikante, bitterzoete smaak met een anijsachtige bijsmaak. Russische dragon is minder sterk van smaak dan de Franse soort. Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en vóór het opdienen toevoegt aan de gerechten. Gebruik het ook met mate want anders kan de smaak nogal opdringerig over komen vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen en soms ook van een bouquet garni, in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus), in dragon- of bearnaisesaus, in dragonazijn (smaakt enorm lekker bij salades), in soepen (venkelsoep, tomatensoep). De dragonazijn is algemeen bekend. Je kan hem heel gemakkelijk zelf maken. Hiervoor overgiet je een pot vol dragon met azijn tot het kruid helemaal ondergedompeld is. Pluk de dragon voor hij in bloei komt, dan heeft hij veel meer aroma. Laat acht weken op een warme plek staan. Elke dag even schudden. Na de acht weken kan je dan de mengeling zeven en in een donkere fles bewaren. Gebruik deze waardevolle azijn voor vinaigrettes, mayonaise en dressings. Belangrijk: gebruik geen gewone azijn. Die ontkalkt je botten! Gebruik witte wijnazijn voor kruiden met een lichte kleur en ciderazijn voor bloemen en kruiden met een donkere tint.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk