© Pari-daeza

Kruiden: Ferula asafoetida (Duivelsdrek)

Algemeen

Kruidachtige niet helemaal winterharde vaste plant met een zwavelachtige geur. De bloeiwijze zijn grote, gele, samengestelde bloemschermen, de plant wordt tot 1,5 m. hoog. By Valery Fassiaux - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31883945 - By Valery Fassiaux - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31883981 - By Valery Fassiaux - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31884017

Opkweken

Duivelsdrek verlangt een goed doorlatende bodem. ‘s Winters afdekken en relatief droog houden.

Oogsten

De plant moet minstens 5 jaar oud zijn. Het melksap wordt dan uit de wortel en stengel gewonnen en wordt na uitdroging harsachtig en is dan na verhitting te gebruiken, eventueel als vervanger van knoflook. Men verkrijgt bij het snoeien van de plant of gewoon door het inkepen van de dikke stelen het melkachtige sap. Wanneer dit uithardt zijn het roodbruine korrels. Pas wanneer deze korrels, die na uitharding niet echt lekker ruiken, worden verhit is de Duivelsdrek klaar voor verwerking in de keuken. By Toyah - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17282920 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=455138

Gebruik

De bladeren, die naar prei smaken, kunnen als groente gegeten worden . De sterke geur wordt (gelukkig) minder sterk zodra ermee gekookt wordt. De smaak van asafoetida is ui-achtig, doch apart en sommigen menen dat ‘je het moet leren waarderen’ Gebruik in curries met tomaat en pikante schotels en in combinatie met kikkererwtenmeel.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Ferula asafoetida (Duivelsdrek)

Algemeen

Kruidachtige niet helemaal winterharde vaste plant met een zwavelachtige geur. De bloeiwijze zijn grote, gele, samengestelde bloemschermen, de plant wordt tot 1,5 m. hoog. By Valery Fassiaux - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31883945 - By Valery Fassiaux - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31883981 - By Valery Fassiaux - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31884017

Opkweken

Duivelsdrek verlangt een goed doorlatende bodem. ‘s Winters afdekken en relatief droog houden.

Oogsten

De plant moet minstens 5 jaar oud zijn. Het melksap wordt dan uit de wortel en stengel gewonnen en wordt na uitdroging harsachtig en is dan na verhitting te gebruiken, eventueel als vervanger van knoflook. Men verkrijgt bij het snoeien van de plant of gewoon door het inkepen van de dikke stelen het melkachtige sap. Wanneer dit uithardt zijn het roodbruine korrels. Pas wanneer deze korrels, die na uitharding niet echt lekker ruiken, worden verhit is de Duivelsdrek klaar voor verwerking in de keuken. By Toyah - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17282920 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=455138

Gebruik

De bladeren, die naar prei smaken, kunnen als groente gegeten worden . De sterke geur wordt (gelukkig) minder sterk zodra ermee gekookt wordt. De smaak van asafoetida is ui-achtig, doch apart en sommigen menen dat ‘je het moet leren waarderen’ Gebruik in curries met tomaat en pikante schotels en in combinatie met kikkererwtenmeel.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk