Versepeterselieendanmetnamedekrulpeterseliewordtvaakalsgarneringgebruikt.Wortelpeterselieheefteenpittigepeterseliesmaakenkanalsgroentegekooktworden.Het kruiddientpasaanspijzentoegevoegdtewordenvlakvoorhetserveren(dusnietmeegekooktteworden)omdathetandersteveelvanzijnsmaakenfrisheidverliest.Gebruik peterselie:•blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten;•in vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken;•in kruidenboter met knoflook;•wortel in soepen en stoofpotten;•wortel kan rauw worden gegeten;•geraspte wortel in salades.Variëteiten:•Petroselinum crispum var. tuberosum (wortelpeterselie) heeft getand blad;•Petroselinum crispum var. neapolitanum (bladperselie) heeft plat donkergroen blad;•Petroselinum crispum var. crispum (krulpeterselie) heeft gekruld blad.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Versepeterselieendanmetnamedekrulpeterseliewordtvaakals garneringgebruikt.Wortelpeterselieheefteenpittige peterseliesmaakenkanalsgroentegekooktworden.Hetkruid dientpasaanspijzentoegevoegdtewordenvlakvoorhetserveren (dusnietmeegekooktteworden)omdathetandersteveelvanzijn smaak en frisheid verliest. Gebruik peterselie:•blaadjesenstengels(zowelversalsgedroogd)insaladesen pikante gerechten;•invlees-envisgerechten,bijgroentes,zuivel,eierenenin sauzen gebruiken;•in kruidenboter met knoflook;•wortel in soepen en stoofpotten;•wortel kan rauw worden gegeten;•geraspte wortel in salades.Variëteiten:•Petroselinumcrispumvar.tuberosum(wortelpeterselie) heeft getand blad;•Petroselinumcrispumvar.neapolitanum(bladperselie) heeft plat donkergroen blad;•Petroselinumcrispumvar.crispum(krulpeterselie)heeft gekruld blad.