Demuskaatboommoetbijonsalskuipplantwordenopgekweekt.Hijverlangteenvochtige,warmeomgevingeneengoeddoorlatendehumusrijkebodem.Overwinterenbij temperatuur boven de 20 o C.
Oogsten
Denootvandemuskaatboomwordtalsspecerijgebruikt.Hetvruchtvlieswordtgedroogdopdemarktgebrachtalsfoelie.Ditisdegedroogderodeschilvandemuskaatnoot.Bij deoogstisdefoeliekarmozijnrood,maarnahetdrogenisdekleuroranjeachtig.Tijdenshetdrogenwordtdefoeliemetzoutwaterbesproeid.Dezaadmantelisnietvolledig gesloten, maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom de noot. By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385468 - By Frank C. Müller - Own work, in Baden-Baden, Germany, CC BY 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1134442 - By KVDP at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3278276
Gebruik
Nootmuskaatheefteenzoeteaangenamesmaakengeefteenwarmgevoel.Desmaakvanfoelieisalsvannootmuskaat,maarzachter.Menkanfoeliehetbestevlakvoorhet serveren toevoegen. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat.•foelie in gekookte vis, aardappel- en vleessoep, vleesbouillon;•in bechamelsaus;•bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen;•in aardappelpuree, groente en taarten;•in speculaaskruiden;•nootmuskaat in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten;•in soepen of in groenten zoals: bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges;•in zoete gerechten zoals: pudding, vla, ijs en op warme appel.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Demuskaatboommoetbijonsalskuipplantwordenopgekweekt. Hijverlangteenvochtige,warmeomgevingeneengoed doorlatendehumusrijkebodem.Overwinterenbijtemperatuur boven de 20 o C.
Oogsten
Denootvandemuskaatboomwordtalsspecerijgebruikt.Het vruchtvlieswordtgedroogdopdemarktgebrachtalsfoelie.Ditis degedroogderodeschilvandemuskaatnoot.Bijdeoogstisde foeliekarmozijnrood,maarnahetdrogenisdekleuroranjeachtig. Tijdenshetdrogenwordtdefoeliemetzoutwaterbesproeid.De zaadmantelisnietvollediggesloten,maarbestaatuit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom de noot. By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385468 - By Frank C. Müller - Own work, in Baden-Baden, Germany, CC BY 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1134442 - By KVDP at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3278276
Gebruik
Nootmuskaatheefteenzoeteaangenamesmaakengeefteen warmgevoel.Desmaakvanfoelieisalsvannootmuskaat,maar zachter.Menkanfoeliehetbestevlakvoorhetserveren toevoegen.Debestevleesgerechtenbevattenfoelieinplaatsvan nootmuskaat.•foelieingekooktevis,aardappel-envleessoep, vleesbouillon;•in bechamelsaus;•bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen;•in aardappelpuree, groente en taarten;•in speculaaskruiden;•nootmuskaatinaardappel-enkoolgerechten,soepenen vleesproducten;•insoepenofingroentenzoals:bloemkool,witlof, sperziebonen en asperges;•inzoetegerechtenzoals:pudding,vla,ijsenopwarme appel.