© Pari-daeza

Kruiden: Myristica fragrans (Foelie, Nootmuskaat)

Algemeen

De muskaatboom is een tropische boom die wel 15 m. hoog kan worden. De muskaatboom is een tweehuizige plant: er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke planten die beide eenslachtig zijn. By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385481 - By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385454

Opkweken

De muskaatboom moet bij ons als kuipplant worden opgekweekt. Hij verlangt een vochtige, warme omgeving en een goed doorlatende humusrijke bodem. Overwinteren bij temperatuur boven de 20 o C.

Oogsten

De noot van de muskaatboom wordt als specerij gebruikt. Het vruchtvlies wordt gedroogd op de markt gebracht als foelie. Dit is de gedroogde rode schil van de muskaatnoot. Bij de oogst is de foelie karmozijnrood, maar na het drogen is de kleur oranjeachtig. Tijdens het drogen wordt de foelie met zout water besproeid. De zaadmantel is niet volledig gesloten, maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom de noot. By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385468 - By Frank C. Müller - Own work, in Baden-Baden, Germany, CC BY 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1134442 - By KVDP at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3278276

Gebruik

Nootmuskaat heeft een zoete aangename smaak en geeft een warm gevoel. De smaak van foelie is als van nootmuskaat, maar zachter. Men kan foelie het beste vlak voor het serveren toevoegen. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat. foelie in gekookte vis, aardappel- en vleessoep, vleesbouillon; in bechamelsaus; bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen; in aardappelpuree, groente en taarten; in speculaaskruiden; nootmuskaat in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten; in soepen of in groenten zoals: bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges; in zoete gerechten zoals: pudding, vla, ijs en op warme appel.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Myristica fragrans (Foelie,

Nootmuskaat)

Algemeen

De muskaatboom is een tropische boom die wel 15 m. hoog kan worden. De muskaatboom is een tweehuizige plant: er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke planten die beide eenslachtig zijn. By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385481 - By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385454

Opkweken

De muskaatboom moet bij ons als kuipplant worden opgekweekt. Hij verlangt een vochtige, warme omgeving en een goed doorlatende humusrijke bodem. Overwinteren bij temperatuur boven de 20 o C.

Oogsten

De noot van de muskaatboom wordt als specerij gebruikt. Het vruchtvlies wordt gedroogd op de markt gebracht als foelie. Dit is de gedroogde rode schil van de muskaatnoot. Bij de oogst is de foelie karmozijnrood, maar na het drogen is de kleur oranjeachtig. Tijdens het drogen wordt de foelie met zout water besproeid. De zaadmantel is niet volledig gesloten, maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom de noot. By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385468 - By Frank C. Müller - Own work, in Baden-Baden, Germany, CC BY 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1134442 - By KVDP at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3278276

Gebruik

Nootmuskaat heeft een zoete aangename smaak en geeft een warm gevoel. De smaak van foelie is als van nootmuskaat, maar zachter. Men kan foelie het beste vlak voor het serveren toevoegen. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat. foelie in gekookte vis, aardappel- en vleessoep, vleesbouillon; in bechamelsaus; bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen; in aardappelpuree, groente en taarten; in speculaaskruiden; nootmuskaat in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten; in soepen of in groenten zoals: bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges; in zoete gerechten zoals: pudding, vla, ijs en op warme appel.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk