© Pari-daeza

Kruiden: Portulaca oleracea, syn. Portulaca sativa (Postelein)

Algemeen

(Zomer-)Postelein is een eenjarige plant die 5-50 cm hoog wordt. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit 's morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar. By Isidre blanc - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37888022 - By Forest & Kim Starr - http://www.biolib.cz/en/image/id53393/, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11046385 - By Ton Rulkens - Flickr: Portulaca oleracea, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16970413

Opkweken

Postelein vraagt veel warmte moet daarom bij voorkeur in de kas worden gekweekt, evt. buiten in een beschutte tuin. Zaaien vanaf eind februari in de kas, vanaf eind mei in de volle grond. Kan ook in potten gekweekt worden. Een goed doorlatende humusrijke grond is gewenst.

Oogsten

Ca. 4 weken na het zaaien kunnen de kleine plantjes worden afgesneden. https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Glistrida_Greek_salad.JPG

Gebruik

Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. De vlezige blaadjes kan je als sla of spinazie bereiden. Slechts kort (mee-)koken. Je kan het gebruiken in: groene sla, groentesoep, kruiden- en tomatensaus; aardappelen bij kaas. Er is ook winterpostelein (Montia perfoliata, syn. Claytonia perfoliata) herkenbaar aan de komvormige blaadjes onder de witte bloemen. Dit is een winterharde tweejarige plant. Deze wordt gezaaid in juni en juli in en goed doorlatende zandige en vochtige grond. Oogsten van oktober tot maart (voor de bloei). Winterpostelein wordt vooral rauw gebruikt en verwerkt tot pesto.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Portulaca oleracea, syn.

Portulaca sativa (Postelein)

Algemeen

(Zomer-)Postelein is een eenjarige plant die 5-50 cm hoog wordt. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit 's morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar. By Isidre blanc - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37888022 - By Forest & Kim Starr - http://www.biolib.cz/en/image/id53393/, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11046385 - By Ton Rulkens - Flickr: Portulaca oleracea, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16970413

Opkweken

Postelein vraagt veel warmte moet daarom bij voorkeur in de kas worden gekweekt, evt. buiten in een beschutte tuin. Zaaien vanaf eind februari in de kas, vanaf eind mei in de volle grond. Kan ook in potten gekweekt worden. Een goed doorlatende humusrijke grond is gewenst.

Oogsten

Ca. 4 weken na het zaaien kunnen de kleine plantjes worden afgesneden. https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Glistrida_Greek_salad.JPG

Gebruik

Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. De vlezige blaadjes kan je als sla of spinazie bereiden. Slechts kort (mee-)koken. Je kan het gebruiken in: groene sla, groentesoep, kruiden- en tomatensaus; aardappelen bij kaas. Er is ook winterpostelein (Montia perfoliata, syn. Claytonia perfoliata) herkenbaar aan de komvormige blaadjes onder de witte bloemen. Dit is een winterharde tweejarige plant. Deze wordt gezaaid in juni en juli in en goed doorlatende zandige en vochtige grond. Oogsten van oktober tot maart (voor de bloei). Winterpostelein wordt vooral rauw gebruikt en verwerkt tot pesto.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk