© Pari-daeza

Kruiden: Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Algemeen

De Oost-Indische kers is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant oorspronkelijk afkomstig uit Peru. De plant bloeit van juni tot september met gele of feloranje eetbare bloemen met een open trompetvorm gevolgd door ronde vruchtjes. Von MAClarke21 - Flickr: Clump of nasturtians in Portela, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26101150 - Door Photo by Algirdas, Lithuania - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=207679 - By Jolán Dénes - Lónyaytelep (Erdély / Transylvania), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17191037

Opkweken

Standplaats: lichte, zandige grond; volle zon. Regelmatig water geven. In te vruchtbare grond zullen er zich veel bladeren maar weinig bloemen ontwikkelen. Verwijder steeds uitgebloeide bloemen. Vanaf februari voorzaaien in potjes of bakjes. Zaai op rijtjes die je bedekt met wat grof metselzand. Zet ze op een beschutte plaats. Extra warmte is niet echt nodig. Buiten in volle grond zaaien als de temperatuur 's nachts niet onder 10°C zakt.

Oogsten

De blaadjes kunnen van mei tot oktober worden geplukt vanaf het moment dat ze er zijn. De jonge blaadjes zijn het lekkerste. De bloemen kunnen uiteraard geoogst worden tijdens de bloei. Dit kan overigens bijna de hele zomer zijn, zeker wanneer de bloemen elke keer verwijderd worden en er dus nog geen zaadvorming kan komen. By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880 - By Chrumps - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27214450 - By Rod Waddington - https://www.flickr.com/photos/rod_waddington/17119484051/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54032468

Gebruik

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun licht peperige smaak denken aan waterkers. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. de bladeren kunnen ingezouten worden, de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd, decoratief in salades, bloemknoppen en verse vruchten kunnen worden ingelegd in azijn en kunnen dan als kappertjes worden gebruikt, goed in combinatie met appels, abrikozen, courgettes en komkommers. De andere soort Tropaeolum tuberosum levert knolletjes die als pickles worden ingemaakt en gebruikt worden als garnering bij koude voorgerechten en koude vleesschotels.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Tropaeolum majus (Oost-Indische

kers)

Algemeen

De Oost-Indische kers is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant oorspronkelijk afkomstig uit Peru. De plant bloeit van juni tot september met gele of feloranje eetbare bloemen met een open trompetvorm gevolgd door ronde vruchtjes. Von MAClarke21 - Flickr: Clump of nasturtians in Portela, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26101150 - Door Photo by Algirdas, Lithuania - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=207679 - By Jolán Dénes - Lónyaytelep (Erdély / Transylvania), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17191037

Opkweken

Standplaats: lichte, zandige grond; volle zon. Regelmatig water geven. In te vruchtbare grond zullen er zich veel bladeren maar weinig bloemen ontwikkelen. Verwijder steeds uitgebloeide bloemen. Vanaf februari voorzaaien in potjes of bakjes. Zaai op rijtjes die je bedekt met wat grof metselzand. Zet ze op een beschutte plaats. Extra warmte is niet echt nodig. Buiten in volle grond zaaien als de temperatuur 's nachts niet onder 10°C zakt.

Oogsten

De blaadjes kunnen van mei tot oktober worden geplukt vanaf het moment dat ze er zijn. De jonge blaadjes zijn het lekkerste. De bloemen kunnen uiteraard geoogst worden tijdens de bloei. Dit kan overigens bijna de hele zomer zijn, zeker wanneer de bloemen elke keer verwijderd worden en er dus nog geen zaadvorming kan komen. By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880 - By Chrumps - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27214450 - By Rod Waddington - https://www.flickr.com/photos/rod_waddington/17119484051/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54032468

Gebruik

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun licht peperige smaak denken aan waterkers. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. de bladeren kunnen ingezouten worden, de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd, decoratief in salades, bloemknoppen en verse vruchten kunnen worden ingelegd in azijn en kunnen dan als kappertjes worden gebruikt, goed in combinatie met appels, abrikozen, courgettes en komkommers. De andere soort Tropaeolum tuberosum levert knolletjes die als pickles worden ingemaakt en gebruikt worden als garnering bij koude voorgerechten en koude vleesschotels.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk