© Pari-daeza
Kruiden: Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)
Algemeen
De
Oost-Indische
kers
is
een
eenjarige,
kruipende
en
soms
klimmende,
kruidachtige
plant
oorspronkelijk
afkomstig
uit
Peru.
De
plant
bloeit
van
juni
tot
september
met
gele
of
feloranje eetbare bloemen met een open trompetvorm gevolgd door ronde vruchtjes.
Von MAClarke21 - Flickr: Clump of nasturtians in Portela, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26101150 - Door Photo by Algirdas, Lithuania -
Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=207679 - By Jolán Dénes - Lónyaytelep (Erdély / Transylvania), CC BY-SA 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17191037
Opkweken
Standplaats:
lichte,
zandige
grond;
volle
zon.
Regelmatig
water
geven.
In
te
vruchtbare
grond
zullen
er
zich
veel
bladeren
maar
weinig
bloemen
ontwikkelen.
Verwijder
steeds
uitgebloeide
bloemen.
Vanaf
februari
voorzaaien
in
potjes
of
bakjes.
Zaai
op
rijtjes
die
je
bedekt
met
wat
grof
metselzand.
Zet
ze
op
een
beschutte
plaats.
Extra
warmte
is
niet
echt
nodig. Buiten in volle grond zaaien als de temperatuur 's nachts niet onder 10°C zakt.
Oogsten
De
blaadjes
kunnen
van
mei
tot
oktober
worden
geplukt
vanaf
het
moment
dat
ze
er
zijn.
De
jonge
blaadjes
zijn
het
lekkerste.
De
bloemen
kunnen
uiteraard
geoogst
worden
tijdens de bloei. Dit kan overigens bijna de hele zomer zijn, zeker wanneer de bloemen elke keer verwijderd worden en er dus nog geen zaadvorming kan komen.
By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880 - By Chrumps - Own work, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27214450 - By Rod Waddington - https://www.flickr.com/photos/rod_waddington/17119484051/, CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54032468
Gebruik
Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun licht peperige smaak denken aan waterkers. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend.
•
de bladeren kunnen ingezouten worden,
•
de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd,
•
decoratief in salades,
•
bloemknoppen en verse vruchten kunnen worden ingelegd in azijn en kunnen dan als kappertjes worden gebruikt,
•
goed in combinatie met appels, abrikozen, courgettes en komkommers.
De andere soort Tropaeolum tuberosum levert knolletjes die als pickles worden ingemaakt en gebruikt worden als garnering bij koude voorgerechten en koude vleesschotels.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof