Vanwege het woekeren bij voorkeur in een pot kweken. Hou de grond vochtig en bemest hem in het voorjaar. Vermeerderen door scheuren in april of zaaien in mei.
Versemuntiszachtenverkoelendmeteenzoetscherpesmaakenkaneengerechteenverfrissendetoetsgeven.Ookbijwarmegerechtenkanheteentroefzijnomhetkruidte gebruiken.Inhetsommigelandenverkiezenzegedroogdeblaadjesbovendeverse.Desmaakispikantengeconcentreerdmaarmistdezoetheidvanversemunt.Eentheelepel gedroogde blaadjes, die kort gebakken is in een beetje olijfolie en toegevoegd is vlak voor het serveren geeft een verrassend aroma en past in vele Turkse en Iranese gerechten.•in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen,•in Marokko maken ze er thee van,•in cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt (mojito),•in chocoladebereidingen en taarten,•bij warme gerechten, bij aubergines, wortels, erwten, tomaten en courgettes,•bij kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's.Er zijn vele soorten munt, naast de piperita of pepermunt heb je nog:•groene munt (M. spicata),•bananenmunt (M. arvensis),•chocolademunt (M. piperita citrata 'Chocolate') smaakt een beetje als het aftereight-chocolaatje,•ananasmunt (M. s. rotundifolia/variegata) heeft zoals de naam suggereert een lichte ananassmaak,•witte munt of appelmunt (M. suaveolens)•Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan'). M. spicata M. arvensisM. piperita citrata ‘Chocolate’M. s. variegataM. suaveolensM. spicata crispaBy The original uploader was Burschik at English Wikipedia - Picture taken by en:User:Burschik.Originally from en.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779022 - By Michael Becker - taken by Michael Becker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438327 - By Drow male - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34633851 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6183980
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Versemuntiszachtenverkoelendmeteenzoetscherpesmaaken kaneengerechteenverfrissendetoetsgeven.Ookbijwarme gerechtenkanheteentroefzijnomhetkruidtegebruiken.Inhet sommigelandenverkiezenzegedroogdeblaadjesbovendeverse. Desmaakispikantengeconcentreerdmaarmistdezoetheidvan versemunt.Eentheelepelgedroogdeblaadjes,diekortgebakken isineenbeetjeolijfolieentoegevoegdisvlakvoorhetserveren geefteenverrassendaromaenpastinveleTurkseenIranese gerechten.•in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen,•in Marokko maken ze er thee van,•in cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt (mojito),•in chocoladebereidingen en taarten,•bijwarmegerechten,bijaubergines,wortels,erwten, tomaten en courgettes,•bij kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's.Erzijnvelesoortenmunt,naastdepiperitaofpepermunthebje nog:•groene munt (M. spicata),•bananenmunt (M. arvensis),•chocolademunt(M.piperitacitrata'Chocolate')smaakteen beetje als het aftereight-chocolaatje,•ananasmunt(M.s.rotundifolia/variegata)heeftzoalsde naam suggereert een lichte ananassmaak,•witte munt of appelmunt (M. suaveolens)•Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan'). M. spicata M. arvensisM. piperita citrata ‘Chocolate’M. s. variegataM. suaveolensM. spicata crispaBy The original uploader was Burschik at English Wikipedia - Picture taken by en:User:Burschik.Originally from en.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779022 - By Michael Becker - taken by Michael Becker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438327 - By Drow male - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34633851 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6183980