© Pari-daeza

Kruiden: Carum carvi (Karwij)

Algemeen

Echte karwij is tweejarig en bijna winterhard. De plant heeft veerachtige bladeren en bloeit in mei en juni met groepjes kleine wit tot roze bloemen en wordt tot 60 cm. hoog. De plant heeft een penwortel. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309739 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309770 -

Opkweken

Karwij houdt van een zonnige plaats op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkhoudende grond (zandige klei). Vermeerderen door zaaien in april - mei, in koude winters de planten licht afdekken. De plant bloeit het 2e jaar.

Oogsten

De zaden, die gemakkelijk uitvallen, oogsten als ze bruin worden en op een donkere, droge plaats laten drogen. By Slick - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20185819 - By Silar - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14711156 -

Gebruik

De bladeren van karwij geuren sterk en zijn wat milder van smaak dan de zaden. De smaak van karwij is zoetig, anijsachtig en wordt weleens verward met komijn. Men eet de zaden ook wel rauw (of gekonfijt) als snoepje na een sterk gekruide maaltijd. Gebruik karwij: blad in salades, soepen, vlees- en visgerechten; zaad/vrucht in zuurkool, varkensvlees, goulash, kaas en zure inmaak; in de Turkse keuken worden karwij zaden ook in brood gebruikt; in groentes, soepen, sauzen, zuivel, vleesgerechten en gebak; in Goulash en marinades van gerookte vis; wortel gekookt als groente. Ajowan (Carum ajowan) is een éénjarige plant heeft pikante (hete) zaden en lijkt qua smaak enigszins op tijm. Deze specerij is afkomstig uit India en wordt daar onder meer gebruikt als smaakmaker in gefrituurde snacks en vegetarische groentecurries. Daarnaast voegt men ajowan ook wel (spaarzaam) toe aan brood, gebak en peulvruchten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Carum carvi (Karwij)

Algemeen

Echte karwij is tweejarig en bijna winterhard. De plant heeft veerachtige bladeren en bloeit in mei en juni met groepjes kleine wit tot roze bloemen en wordt tot 60 cm. hoog. De plant heeft een penwortel. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309739 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309770 -

Opkweken

Karwij houdt van een zonnige plaats op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkhoudende grond (zandige klei). Vermeerderen door zaaien in april - mei, in koude winters de planten licht afdekken. De plant bloeit het 2e jaar.

Oogsten

De zaden, die gemakkelijk uitvallen, oogsten als ze bruin worden en op een donkere, droge plaats laten drogen. By Slick - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20185819 - By Silar - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14711156 -

Gebruik

De bladeren van karwij geuren sterk en zijn wat milder van smaak dan de zaden. De smaak van karwij is zoetig, anijsachtig en wordt weleens verward met komijn. Men eet de zaden ook wel rauw (of gekonfijt) als snoepje na een sterk gekruide maaltijd. Gebruik karwij: blad in salades, soepen, vlees- en visgerechten; zaad/vrucht in zuurkool, varkensvlees, goulash, kaas en zure inmaak; in de Turkse keuken worden karwij zaden ook in brood gebruikt; in groentes, soepen, sauzen, zuivel, vleesgerechten en gebak; in Goulash en marinades van gerookte vis; wortel gekookt als groente. Ajowan (Carum ajowan) is een éénjarige plant heeft pikante (hete) zaden en lijkt qua smaak enigszins op tijm. Deze specerij is afkomstig uit India en wordt daar onder meer gebruikt als smaakmaker in gefrituurde snacks en vegetarische groentecurries. Daarnaast voegt men ajowan ook wel (spaarzaam) toe aan brood, gebak en peulvruchten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk