Karwijhoudtvaneenzonnigeplaatsopvochtige,matigvoedselrijketotvoedselrijke,kalkhoudendegrond(zandigeklei).Vermeerderendoorzaaieninapril-mei,inkoude winters de planten licht afdekken. De plant bloeit het 2e jaar.
Debladerenvankarwijgeurensterkenzijnwatmildervansmaakdandezaden.Desmaakvankarwijiszoetig,anijsachtigenwordtweleensverwardmetkomijn.Meneetde zaden ook wel rauw (of gekonfijt) als snoepje na een sterk gekruide maaltijd. Gebruik karwij:•blad in salades, soepen, vlees- en visgerechten;•zaad/vrucht in zuurkool, varkensvlees, goulash, kaas en zure inmaak;•in de Turkse keuken worden karwij zaden ook in brood gebruikt;•in groentes, soepen, sauzen, zuivel, vleesgerechten en gebak;•in Goulash en marinades van gerookte vis;•wortel gekookt als groente.Ajowan(Carumajowan)iseenéénjarigeplantheeftpikante(hete)zadenenlijktquasmaakenigszinsoptijm.DezespecerijisafkomstiguitIndiaenwordtdaarondermeer gebruikt als smaakmaker in gefrituurde snacks en vegetarische groentecurries. Daarnaast voegt men ajowan ook wel (spaarzaam) toe aan brood, gebak en peulvruchten.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Karwijhoudtvaneenzonnigeplaatsopvochtige,matig voedselrijketotvoedselrijke,kalkhoudendegrond(zandigeklei). Vermeerderendoorzaaieninapril-mei,inkoudewintersde planten licht afdekken. De plant bloeit het 2e jaar.