© Pari-daeza
Kruiden: Agastache (Dropplant)
Algemeen
Agastache
rugosa
'Alabaster',
een
anijsnetel,
dropplant
of
Koreaanse
munt,
is
een
niet
helemaal
winterharde
(-7
o
C.)
vaste
plant
wordt
ongeveer
een
meter
hoog
en
een
opvallend
kenmerk
is
de
anijsachtige
geur
waar
de
plant
zijn
naam
aan
ontleend.
Hij
bloeit
in
de
periode
juni-augustus
met
witte
bloemen.
Naast
Agastache
rugosa
‘Alabaster’
wordt
ook
Agastache foeniculum x rugosa ‘Blue Fortune’ verkocht. Deze bloeit met blauwe bloemen.
De Dalgial - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4861982 - By Stanislav Doronenko - Own work, CC BY 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1308875 - De Dalgial - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4861986
Opkweken
De
plant
staat
graag
op
een
zonnige
plaats
in
de
border
in
goede
tuingrond.
Agastache
rugosa
'Alabaster'
zaait
zich
niet
uit,
wel
‘s
winters
afdekken
met
bladeren,
verder
is
weinig onderhoud nodig. Vermeerdering: door delen of stekken.
Agastache
kan
niet
binnenshuis
gekweekt
worden,
wel
in
een
pot
voor
terras
of
binnenplaats.
Gebruik
gewone
potgrond
en
geef
na
de
bloei
wat
vloeibare
mest.
Te
sterke
bemesting zal veel blad en weinig bloei tot gevolg hebben. Geef ′s zomers ruim water.
Oogsten
Bloemen: snijd ze vlak voor ze opengaan. Bladeren: snijd het blad vlak voor de bloei, in het late voorjaar
Zaden: snijd de stengels zodra de eerste zaden vallen, hang ze ondersteboven op en bind er een zak omheen, waar het zaad in kan vallen.
By 경빈마마 - http://mamanim.tistory.com/60, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54440930 - By 경빈마마 - http://mamanim.tistory.com/60, CC BY 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54440931
Gebruik
•
blad in salades en verfrissende thee, in fruitsalades en (fijngehakt) bij varkensvlees,
•
bloemen in fruitsalades en als garnering van gerechten,
•
blad in potpourri’s.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof