Deplantvergteenenigszinsvochtigehumusrijkebodemindehalfschaduw.Vermeerderendoorzaaieninaprilenbijvoorkeurmetverszaadinseptember.Bloeitinhet3ejaar en sterft dan af.
Oogsten
Inapril/meiwordenjongebladerengeoogstomtedrogeneninmeijunibloemenenbladstelenomtekonfijten,indeherfstwortelsvanjongeplantenomtedrogen.Wanneer bloemknoppenvoordebloeiwordenweggenomenblijvendebladerenlangergroenenkunnendanlangerwordengeoogst.Desappenkunnenhuidirritatieveroorzakenonder de invloed van zonlicht. Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744022 - Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13651401 - Von Leif Wäppling - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364068066955122&set=o.133506723337160&type=1&theater, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269364 - De No machine-readable author provided. Saxo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743430
Gebruik
•blad gekookt als spinazie of om vis in te stoven,•verse bladeren en scheuten in salades en sauzen, •de stengels en wortels met rabarbermoes meegekookt,•de jonge stengels verwerkt in soepen of gekonfijt,•bladeren gedroogd voor thee of in potpourri,•de zaden ter vervanging van jeneverbessen,•de wortels gedroogd en verwerkt in likeur.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Deplantvergteenenigszinsvochtigehumusrijkebodeminde halfschaduw.Vermeerderendoorzaaieninaprilenbijvoorkeur met vers zaad in september. Bloeit in het 3e jaar en sterft dan af.
Oogsten
Inapril/meiwordenjongebladerengeoogstomtedrogenenin meijunibloemenenbladstelenomtekonfijten,indeherfst wortelsvanjongeplantenomtedrogen.Wanneerbloemknoppen voordebloeiwordenweggenomenblijvendebladerenlanger groenenkunnendanlangerwordengeoogst.Desappenkunnen huidirritatie veroorzaken onder de invloed van zonlicht. Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744022 - Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13651401 - Von Leif Wäppling - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364068066955122&set=o.133506723337160&type=1&theater, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269364 - De No machine-readable author provided. Saxo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743430
Gebruik
•blad gekookt als spinazie of om vis in te stoven,•verse bladeren en scheuten in salades en sauzen, •de stengels en wortels met rabarbermoes meegekookt,•de jonge stengels verwerkt in soepen of gekonfijt,•bladeren gedroogd voor thee of in potpourri,•de zaden ter vervanging van jeneverbessen,•de wortels gedroogd en verwerkt in likeur.