© Pari-daeza

Kruiden: Crocus sativus (Saffraan)

Algemeen

Saffraankrokus is een knol en heeft grasachtig blad, bloeit in de herfst 8 dagen met mauve bloemen met 3 stempels en wordt ca. 25 cm. hoog. De plant gaat in april in zomerrust. Di Moka2002n - Opera propria, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12693263 Door KENPEI - KENPEI's photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399997 - Von KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399998

Opkweken

Poot de bollen in een goed doorlatende, beschutte en zonnige plaats. Om de 5 jaar opnemen en ondieper planten. De plant kan niet tegen natte voeten. Kan ook in een pot worden gekweekt.

Oogsten

De stampers worden handmatig geoogst zodra de bloem opengaat en vervolgens gedroogd. Knip ’s ochtends de bloem af en laat hem drogen. Verwijder de stampers en droog deze verder in een droogkast met een warme luchtstroom of in de zon. Door Emilie40 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39702989 - By Hubertl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38618139

Gebruik

Saffraan heeft een sterk aroma en heeft een licht grondsmaak en kun je gebruiken om gerechten te kleuren. Saffraan wordt gebruikt in de vorm van saffraandraadjes en in de vorm van saffraanpoeder. De draadjes zijn de stampers van de bloem. Deze kun je niet direct gebruiken, maar moet je eerst ongeveer 20 minuten weken in warm water of drank, zoals jenever of wodka. De saffraanpoeder is het stuifmeel en is wel direct te gebruiken in gerechten. Gebruik saffraandraadjes: in visgerechten, groentes, maar vooral rijst; in sauzen, brooddeeg, desserts en melk; in drop en thee; in marinades.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Crocus sativus (Saffraan)

Algemeen

Saffraankrokus is een knol en heeft grasachtig blad, bloeit in de herfst 8 dagen met mauve bloemen met 3 stempels en wordt ca. 25 cm. hoog. De plant gaat in april in zomerrust. Di Moka2002n - Opera propria, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12693263 Door KENPEI - KENPEI's photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399997 - Von KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399998

Opkweken

Poot de bollen in een goed doorlatende, beschutte en zonnige plaats. Om de 5 jaar opnemen en ondieper planten. De plant kan niet tegen natte voeten. Kan ook in een pot worden gekweekt.

Oogsten

De stampers worden handmatig geoogst zodra de bloem opengaat en vervolgens gedroogd. Knip ’s ochtends de bloem af en laat hem drogen. Verwijder de stampers en droog deze verder in een droogkast met een warme luchtstroom of in de zon. Door Emilie40 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39702989 - By Hubertl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38618139

Gebruik

Saffraan heeft een sterk aroma en heeft een licht grondsmaak en kun je gebruiken om gerechten te kleuren. Saffraan wordt gebruikt in de vorm van saffraandraadjes en in de vorm van saffraanpoeder. De draadjes zijn de stampers van de bloem. Deze kun je niet direct gebruiken, maar moet je eerst ongeveer 20 minuten weken in warm water of drank, zoals jenever of wodka. De saffraanpoeder is het stuifmeel en is wel direct te gebruiken in gerechten. Gebruik saffraandraadjes: in visgerechten, groentes, maar vooral rijst; in sauzen, brooddeeg, desserts en melk; in drop en thee; in marinades.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk