© Pari-daeza

Kruiden: Helichrysum italicum (Kerrieplant)

Algemeen

De kerrieplant is een zonheester, heeft zilverachtig blad, goudgele bloemen en glanzende, witte, cilindervormige vruchten. Hoogte: tot 50 cm, de dwerg-kerrieplant (Helichrysum italicum var. nana) wordt 25 cm hoog. De plant dankt zijn naam aan de naar kerrie geurende bladeren. Von Ericsteinert aus der deutschsprachigen Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2132635 - Von Kareha - a photograph taken by myself (Kareha), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1482557 - Von Júlio Reis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=968443

Opkweken

Kerrie verlangt een arme, goed doorlatende, zonnige en beschutte zandgrond. Snoeien na de bloei om een bossige groei te verkrijgen. Vermeerderen door stekken. Niet bemesten.

Oogsten

De takjes en de bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken. Plukken wanneer benodigd.

Gebruik

De smaak is zoet, zacht en kruidachtig, wat iets weg heeft van kerrie. Een takje wordt de laatste 10 min. meegestoofd in rijst en vleesschotels, sauzen en soepen. en voor het opdienen verwijderd. Overigens moet het blad van de kerrieplant niet verward worden met "kerrieblad" van de kerrieboom (Murraya koenigii).
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Helichrysum italicum (Kerrieplant)

Algemeen

De kerrieplant is een zonheester, heeft zilverachtig blad, goudgele bloemen en glanzende, witte, cilindervormige vruchten. Hoogte: tot 50 cm, de dwerg-kerrieplant (Helichrysum italicum var. nana) wordt 25 cm hoog. De plant dankt zijn naam aan de naar kerrie geurende bladeren. Von Ericsteinert aus der deutschsprachigen Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2132635 - Von Kareha - a photograph taken by myself (Kareha), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1482557 - Von Júlio Reis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=968443

Opkweken

Kerrie verlangt een arme, goed doorlatende, zonnige en beschutte zandgrond. Snoeien na de bloei om een bossige groei te verkrijgen. Vermeerderen door stekken. Niet bemesten.

Oogsten

De takjes en de bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken. Plukken wanneer benodigd.

Gebruik

De smaak is zoet, zacht en kruidachtig, wat iets weg heeft van kerrie. Een takje wordt de laatste 10 min. meegestoofd in rijst en vleesschotels, sauzen en soepen. en voor het opdienen verwijderd. Overigens moet het blad van de kerrieplant niet verward worden met "kerrieblad" van de kerrieboom (Murraya koenigii).
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk