© Pari-daeza

Kruiden: Spilanthes oleracea (Champagneblad)

Algemeen

Champagneblad komt oorspronkelijk uit de tropische zones van Brazilië, tegenwoordig wordt hij echter vaak gekweekt in Madagaskar. De plant wordt 40 à 50cm en bloeit met gele bloemen van juni tot oktober en is niet winterhard. By Mikrolit' - own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1502929 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11113780

Opkweken

Bij ons gebruiken als éénjarige of kuipplant. Een rijke grond met veel humus is gewenst. Warmte- en waterminnend. Zaaien vanaf april.

Oogsten

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. By P. S. Sena - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40357334 - Von Foreade - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50772798 -

Gebruik

Ze hebben een scherpe smaak en veroorzaken een vijf minuten durend gevoel dat het best benaderd wordt door een tandheelkundige verdoving. De bladeren en bloemen kunnen zowel rauw als gekookt gebruikt worden in aperitief hapjes, in salades, gekookt bij rijst.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Spilanthes oleracea

(Champagneblad)

Algemeen

Champagneblad komt oorspronkelijk uit de tropische zones van Brazilië, tegenwoordig wordt hij echter vaak gekweekt in Madagaskar. De plant wordt 40 à 50cm en bloeit met gele bloemen van juni tot oktober en is niet winterhard. By Mikrolit' - own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1502929 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11113780

Opkweken

Bij ons gebruiken als éénjarige of kuipplant. Een rijke grond met veel humus is gewenst. Warmte- en waterminnend. Zaaien vanaf april.

Oogsten

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. By P. S. Sena - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40357334 - Von Foreade - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50772798 -

Gebruik

Ze hebben een scherpe smaak en veroorzaken een vijf minuten durend gevoel dat het best benaderd wordt door een tandheelkundige verdoving. De bladeren en bloemen kunnen zowel rauw als gekookt gebruikt worden in aperitief hapjes, in salades, gekookt bij rijst.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk