© Pari-daeza

Kruiden: Rosmarinus officinales (Rozemarijn)

Algemeen

Rozemarijn is een bijna winterharde struik, afkomstig uit Zuid-Europa, bloeit in maart - mei met lichtblauwe bloemen en wordt 2 m hoog. By Acabashi - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43154996 - By Pierre Bona - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20644999 - Door Jcwf op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1993187 - Door User:Jean Tosti - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111643

Opkweken

Rozemarijn verlangt een goed doorlatende, kalkrijke bodem in de zon. Indien geen beschutte plaats beschikbaar is kan rozemarijn het beste in een pot geteeld worden en ´s winter binnen overwinteren. Vermeerderen door stekken.

Oogsten

Het oogsten van de grijsgroene, naaldvormige blaadjes of takjes kan het hele jaar door. Ze kunnen vers worden gebruikt, maar ook worden gedroogd of ingevroren. Von Bierfaß (talk) - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15401270 - Von Atudu - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42027809

Gebruik

De smaak is scherp harsachtig en doet wat denken aan kamfer en naaldhout en is snel overheersend. Het kruid kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Gebruik Rozemarijn: blad in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades; in marinades; in stoofschotels; bij schelp- en schaaldieren; bij aardappelen. De variëteit Rosmarinus officinalis " Prostratus " is een niet winterharde hangende (kruipende) soort.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Rosmarinus officinales (Rozemarijn)

Algemeen

Rozemarijn is een bijna winterharde struik, afkomstig uit Zuid- Europa, bloeit in maart - mei met lichtblauwe bloemen en wordt 2 m hoog. By Acabashi - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43154996 - By Pierre Bona - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20644999 - Door Jcwf op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1993187 - Door User:Jean Tosti - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111643

Opkweken

Rozemarijn verlangt een goed doorlatende, kalkrijke bodem in de zon. Indien geen beschutte plaats beschikbaar is kan rozemarijn het beste in een pot geteeld worden en ´s winter binnen overwinteren. Vermeerderen door stekken.

Oogsten

Het oogsten van de grijsgroene, naaldvormige blaadjes of takjes kan het hele jaar door. Ze kunnen vers worden gebruikt, maar ook worden gedroogd of ingevroren. Von Bierfaß (talk) - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15401270 - Von Atudu - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42027809

Gebruik

De smaak is scherp harsachtig en doet wat denken aan kamfer en naaldhout en is snel overheersend. Het kruid kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Gebruik Rozemarijn: blad in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades; in marinades; in stoofschotels; bij schelp- en schaaldieren; bij aardappelen. De variëteit Rosmarinus officinalis " Prostratus " is een niet winterharde hangende (kruipende) soort.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk