© Pari-daeza

Kruiden: Juniperus communis (Jeneverbes)

Algemeen

De jeneverbes is een conifeer, die 10 m. hoog kan worden. De jeneverbes is tweehuizig: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De jeneverbesstruik bloeit elk jaar met kleine witte katjes (bloemetjes) die worden gevolgd door groene bessen die er drie jaar over doen om rijp en paars te worden. Aan de jeneverbesstruik zitten daardoor tegelijkertijd onrijpe en rijpe bessen. Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260474 - Von Bff - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932561 - By Bff - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932490 - Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260500 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132672

Opkweken

De jeneverbes verlangt een goed doorlatende, zanderige bodem.

Oogsten

De bessen zijn eerst groen daarna blauwzwart berijpt. In september en oktober worden de rijpe blauwzwarte bessen geplukt en vervolgens gedroogd. By Bierfaß (talk) - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15418483

Gebruik

De gedroogde bessen van de jeneverbesstruik smaken kruidig, scherp en ook zoetig. Je kan ze gebruiken in: groente, salades, vlees, wild en zuurkool, zure haring , stoofgerechten; bij vis, in marinades. Naast de bessen worden ook de bladeren en de bast gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis en Ardennerham.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Juniperus communis (Jeneverbes)

Algemeen

De jeneverbes is een conifeer, die 10 m. hoog kan worden. De jeneverbes is tweehuizig: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De jeneverbesstruik bloeit elk jaar met kleine witte katjes (bloemetjes) die worden gevolgd door groene bessen die er drie jaar over doen om rijp en paars te worden. Aan de jeneverbesstruik zitten daardoor tegelijkertijd onrijpe en rijpe bessen. Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260474 - Von Bff - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932561 - By Bff - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932490 - Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260500 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132672

Opkweken

De jeneverbes verlangt een goed doorlatende, zanderige bodem.

Oogsten

De bessen zijn eerst groen daarna blauwzwart berijpt. In september en oktober worden de rijpe blauwzwarte bessen geplukt en vervolgens gedroogd. By Bierfaß (talk) - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15418483

Gebruik

De gedroogde bessen van de jeneverbesstruik smaken kruidig, scherp en ook zoetig. Je kan ze gebruiken in: groente, salades, vlees, wild en zuurkool, zure haring , stoofgerechten; bij vis, in marinades. Naast de bessen worden ook de bladeren en de bast gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis en Ardennerham.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk