© Pari-daeza

Kruiden: Origanum majorana (Echte marjolein, Majoraan)

Algemeen

Echte Marjolein is een half winterharde plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en bloeit van juli tot september met witte of licht rode bloemen. Hoogte ca. 60 cm. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127228 - Par Pas d’auteur lisible par la machine identifié. Nataraja~commonswiki supposé (étant donné la revendication de droit d’auteur). — Aucune source lisible par la machine fournie. « Travail personnel » supposé (étant donné la revendication de droit d’auteur)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78974 - Di Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186593 - Di SterlingHerron - Opera propria, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48210955

Opkweken

De plant groeit het beste in de volle zon op een goed afwaterende, droge en rijke bodem. Snoeien in de herfst. Vermeerdering door zaaien, splitsen in april - mei of stekken in juli - augustus. Omdat de plant niet helemaal winterhard is kan hij ook in een pot worden gekweekt en ’s winters binnen overwinteren.

Oogsten

Het jonge blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. By Rfc1394 at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Smooth_O using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6827631 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5781401 - CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18602 - By Frente - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=776363

Gebruik

Echte marjolein geeft een heerlijke geur aan je gerechten en smaakt fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Echte marjolein heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein). Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix, het blad wordt gebruikt in: salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur; tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. De soort Origanum heracleoticum heeft smalle heldergroene bladeren die dicht opeen groeien en roze bloempjes. Wilde marjolein of oregano (Origanum vulgare) is een meerjarige, winterharde struikje. De plant wordt 30 tot 90 cm hoog. De bladeren smaken naar peper. Oregano bloeit van juli tot september met witte of paarse bloemen. Oregano is een kruid dat gedroogd goed smaakt. Enkele kunstmatig gekweekte variëteiten zijn de volgende: Origanum vulgare 'aureum crispum': compacter, rond, goudgeel blad; Origanum vulgare 'gold tip': ovaal, spits goudgevlekte bladeren; Origanum vulgare 'compactum': compacte, rode stengels, donkerroze bloemhoofden. Het blad van oregano heeft een krachtige, pittige smaak. Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza's en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Origanum majorana (Echte

marjolein, Majoraan)

Algemeen

Echte Marjolein is een half winterharde plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en bloeit van juli tot september met witte of licht rode bloemen. Hoogte ca. 60 cm. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127228 - Par Pas d’auteur lisible par la machine identifié. Nataraja~commonswiki supposé (étant donné la revendication de droit d’auteur). — Aucune source lisible par la machine fournie. « Travail personnel » supposé (étant donné la revendication de droit d’auteur)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78974 - Di Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186593 - Di SterlingHerron - Opera propria, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48210955

Opkweken

De plant groeit het beste in de volle zon op een goed afwaterende, droge en rijke bodem. Snoeien in de herfst. Vermeerdering door zaaien, splitsen in april - mei of stekken in juli - augustus. Omdat de plant niet helemaal winterhard is kan hij ook in een pot worden gekweekt en ’s winters binnen overwinteren.

Oogsten

Het jonge blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. By Rfc1394 at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Smooth_O using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6827631 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5781401 - CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18602 - By Frente - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=776363

Gebruik

Echte marjolein geeft een heerlijke geur aan je gerechten en smaakt fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Echte marjolein heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein). Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix, het blad wordt gebruikt in: salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur; tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. De soort Origanum heracleoticum heeft smalle heldergroene bladeren die dicht opeen groeien en roze bloempjes. Wilde marjolein of oregano (Origanum vulgare) is een meerjarige, winterharde struikje. De plant wordt 30 tot 90 cm hoog. De bladeren smaken naar peper. Oregano bloeit van juli tot september met witte of paarse bloemen. Oregano is een kruid dat gedroogd goed smaakt. Enkele kunstmatig gekweekte variëteiten zijn de volgende: Origanum vulgare 'aureum crispum': compacter, rond, goudgeel blad; Origanum vulgare 'gold tip': ovaal, spits goudgevlekte bladeren; Origanum vulgare 'compactum': compacte, rode stengels, donkerroze bloemhoofden. Het blad van oregano heeft een krachtige, pittige smaak. Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza's en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk