© Pari-daeza

Kruiden: Allium schoenoprasum (Bieslook)

Algemeen

Bieslook is een winterhard, overblijvend bolgewas, dat afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen en wordt 10-20 cm. hoog. Par Symac sur Wikipedia français — Photo prise par Tipiac, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1625638 - Par Original téléversé par Jean- Jacques MILAN sur Wikipedia français — Transféré de fr.wikipedia à Commons., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206077 - Door Pdreijnders - Bieslook, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8095210

Opkweken

Bieslook heeft een voorkeur voor een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. Regelmatig water geven . Vermeerdering door zaaien in maart/april of augustus/september of door scheuren in het voorjaar. Kan ook in een pot worden opgekweekt.

Oogsten

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Evt. bemesten met koffiedik. Von © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49001977 - Von Christian Kadluba from Vienna, Austria - http://www.flickr.com/photos/pokpok/3739576186/ "Schnittlauchbrot", CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15948181 - Door No machine-readable author provided. KasugaHuang assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=582708

Gebruik

De smaak is zachter dan ui en knoflook maar heeft wel een vergelijkende smaak. Als het wordt gekookt, gebakken of gefrituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Bieslook is goed te combineren met peterselie. Het doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Bieslook wordt gebruikt: blad: fijngesneden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings; bij kwark of platte kaas en kaasbereidingen, in marinades; bloem: als garnering. De stengelui of grove bieslook (Allium fistulosum var. giganteum) is een andere soort maar wordt op de zelfde wijze gekweekt en gebruikt. (De stengelui moet niet verward worden met de lente-ui of bosui, die tot weer een andere soort hoort, namelijk Allium cepa , zie aldaar.) A. fistulosum var. giganteum Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1312818
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium schoenoprasum (Bieslook)

Algemeen

Bieslook is een winterhard, overblijvend bolgewas, dat afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen en wordt 10-20 cm. hoog. Par Symac sur Wikipedia français — Photo prise par Tipiac, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1625638 - Par Original téléversé par Jean-Jacques MILAN sur Wikipedia français — Transféré de fr.wikipedia à Commons., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206077 - Door Pdreijnders - Bieslook, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8095210

Opkweken

Bieslook heeft een voorkeur voor een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. Regelmatig water geven . Vermeerdering door zaaien in maart/april of augustus/september of door scheuren in het voorjaar. Kan ook in een pot worden opgekweekt.

Oogsten

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Evt. bemesten met koffiedik. Von © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49001977 - Von Christian Kadluba from Vienna, Austria - http://www.flickr.com/photos/pokpok/3739576186/ "Schnittlauchbrot", CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15948181 - Door No machine-readable author provided. KasugaHuang assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=582708

Gebruik

De smaak is zachter dan ui en knoflook maar heeft wel een vergelijkende smaak. Als het wordt gekookt, gebakken of gefrituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Bieslook is goed te combineren met peterselie. Het doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Bieslook wordt gebruikt: blad: fijngesneden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings; bij kwark of platte kaas en kaasbereidingen, in marinades; bloem: als garnering. De stengelui of grove bieslook (Allium fistulosum var. giganteum) is een andere soort maar wordt op de zelfde wijze gekweekt en gebruikt. (De stengelui moet niet verward worden met de lente-ui of bosui, die tot weer een andere soort hoort, namelijk Allium cepa , zie aldaar.) A. fistulosum var. giganteum Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1312818
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk