Sjalotten behoeven een luchtige, goed doorlatende en bemeste bodem, in de zon. Ze worden gepoot in februari – april.
Oogsten
Zodradeuigrootgenoegiskunjeoogstenenversgebruiken.Zodrahetloofvooreendeelisverdordenopdegrondgaatliggenkunjedesjalottenoogstendoorzemeteen spitvork op te nemen. Hierna worden sjalotten met loof en al gedroogd. Goed gedroogd kunnen de sjalotten lang bewaard worden. By Ask27 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31181075 - By No machine-readable author provided. Charles P. assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111536 - By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34693459
Gebruik
Sjalotjeszijneenietsbetervansmaakdannormaleuienenookbeterverteerbaar.Deoogirritatieisergerdanbijuien.Jekuntookhetloofeten,hetiseenbeetjebieslookachtig, maar dan pittiger, van smaak en steviger van structuur. Sjalot wordt gebruikt:•rauw en fijngesnipperd in koude gerechten en salades;•in jus en sauzen om een zachtere smaak te geven;•in bouillon;•in combinatie met champignons en andere groenten;•fijngesnipperd op een boterham met sardines in tomatensaus;•in combinatie met tijm, rozemarijn en honing.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Sjalottenbehoeveneenluchtige,goeddoorlatendeenbemeste bodem, in de zon. Ze worden gepoot in februari – april.
Oogsten
Zodradeuigrootgenoegiskunjeoogstenenversgebruiken. Zodrahetloofvooreendeelisverdordenopdegrondgaatliggen kunjedesjalottenoogstendoorzemeteenspitvorkoptenemen. Hiernawordensjalottenmetloofenalgedroogd.Goedgedroogd kunnen de sjalotten lang bewaard worden. By Ask27 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31181075 - By No machine-readable author provided. Charles P. assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111536 - By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34693459
Gebruik
Sjalotjeszijneenietsbetervansmaakdannormaleuienenook beterverteerbaar.Deoogirritatieisergerdanbijuien.Jekuntook hetloofeten,hetiseenbeetjebieslookachtig,maardanpittiger, van smaak en steviger van structuur. Sjalot wordt gebruikt:•rauw en fijngesnipperd in koude gerechten en salades;•in jus en sauzen om een zachtere smaak te geven;•in bouillon;•in combinatie met champignons en andere groenten;•fijngesnipperdopeenboterhammetsardinesin tomatensaus;•in combinatie met tijm, rozemarijn en honing.