© Pari-daeza

Fruit: Syzygium cumini, syn. Eugenia cumini (Jambolan)

Algemeen

De is een tropische, vaak meerstammige boom die tot 30 meter hoog wordt en bloeit met trossen witte later roze bloemen gevolgd door tot trossen van wel 40 groene vruchten die rijpen naar roze en daarna paars/zwart. By A junaid alam khan (talk) - Karya sendiri (Original text: I (A junaid alam khan (talk)) created this work entirely by myself.), Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15016767 - https://id.wikipedia.org/w/index.php?title=Berkas:Jamblang.JPG&filetimestamp=20100404161145& Door Denis A. C. Conrado - Autor, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1601629 - Door Denis A. C. Conrado - Autor, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1601645

Opkweken

De jambolan wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien (vers zaad) en enten. Rassen: 'Early Wild', 'Late Wild', 'Pharenda'; 'Small Jaman'; 'Dabka' ('Dubaka'); 'Krian Duat'.

Snoeien

Naast gewone snoei wordt soms wortelsnoei toegepast om de vegetatieve groei te beperken.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze donker verkleurd zijn. https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:India_Goa_Jambul_Fruit.jpg - Door Aftabbanoori - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36246220

Gebruik

De vrucht smaakt zoet of zuur en worden vers gegeten of verwerkt tot jam sap en sauzen.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Syzygium cumini, syn.

Eugenia cumini

(Jambolan)

Algemeen

De is een tropische, vaak meerstammige boom die tot 30 meter hoog wordt en bloeit met trossen witte later roze bloemen gevolgd door tot trossen van wel 40 groene vruchten die rijpen naar roze en daarna paars/zwart. By A junaid alam khan (talk) - Karya sendiri (Original text: I (A junaid alam khan (talk)) created this work entirely by myself.), Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15016767 - https://id.wikipedia.org/w/index.php?title=Berkas:Jamblang.JPG& filetimestamp=20100404161145& Door Denis A. C. Conrado - Autor, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1601629 - Door Denis A. C. Conrado - Autor, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1601645

Opkweken

De jambolan wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien (vers zaad) en enten. Rassen: 'Early Wild', 'Late Wild', 'Pharenda'; 'Small Jaman'; 'Dabka' ('Dubaka'); 'Krian Duat'.

Snoeien

Naast gewone snoei wordt soms wortelsnoei toegepast om de vegetatieve groei te beperken.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze donker verkleurd zijn. https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:India_Goa_Jambul_Fruit.jpg - Door Aftabbanoori - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36246220

Gebruik

De vrucht smaakt zoet of zuur en worden vers gegeten of verwerkt tot jam sap en sauzen.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk