© Pari-daeza

Fruit: Rubus fruticosus (Braam)

Algemeen

De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt en bloeit van juli / augustus met witte bloemen gevolgd door rode naar zwart verkleurende bessen in september / oktober. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. De stengels die gedragen hebben sterven af. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_in_voorjaar_Rubus_%27Thornfree%27_in_spring.jpg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_vruchten_Rubus_fruits_%27Thornfree%27.jpg - By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1434374 - By Ragesoss - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4496657

Opkweken

Plant de braam op een zonnige plek tegen een muur of schutting in een vochtige maar doorlatende bodem. Ook kan de braam geleid worden langs horizontale draden. Bemesten hoeft niet, een compostgift volstaat. Vermeerderen door afleggen en zomerstek. Rassen: 'Thornless Evergreen' grote, stevige vruchten, minder smakelijk 'Black Satin' lange oogsttijd, grote sappige goed smakende vruchten ‘Himalaya’ vroeg, sappig, fris zoet ‘Thornfree’ stekelloos, laat rijpend, sappig, goede smaak

Snoeien

Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. Jaarlijks worden de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten aangebonden. Zie ook hier.

Oogsten

Pluk alleen de dikke, zachte bramen. By Gandydancer - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24859580

Gebruik

Bramen hebben een zoete smaak en worden zowel vers gegeten als verwerkt in gelei, jam, likeur, saus, wijn en als garnering op taarten en door ijs. Bramen kunnen ook worden ingevroren. Van de gedroogde bladeren wordt thee gemaakt.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Rubus fruticosus (Braam)

Algemeen

De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt en bloeit van juli / augustus met witte bloemen gevolgd door rode naar zwart verkleurende bessen in september / oktober. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. De stengels die gedragen hebben sterven af. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_in_voorjaar_Rubus_ %27Thornfree%27_in_spring.jpg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_vruchten_Rubus_fru its_%27Thornfree%27.jpg - By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1434374 - By Ragesoss - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4496657

Opkweken

Plant de braam op een zonnige plek tegen een muur of schutting in een vochtige maar doorlatende bodem. Ook kan de braam geleid worden langs horizontale draden. Bemesten hoeft niet, een compostgift volstaat. Vermeerderen door afleggen en zomerstek. Rassen: 'Thornless Evergreen' grote, stevige vruchten, minder smakelijk 'Black Satin' lange oogsttijd, grote sappige goed smakende vruchten ‘Himalaya’ vroeg, sappig, fris zoet ‘Thornfree’ stekelloos, laat rijpend, sappig, goede smaak

Snoeien

Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. Jaarlijks worden de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten aangebonden. Zie ook hier.

Oogsten

Pluk alleen de dikke, zachte bramen. By Gandydancer - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24859580

Gebruik

Bramen hebben een zoete smaak en worden zowel vers gegeten als verwerkt in gelei, jam, likeur, saus, wijn en als garnering op taarten en door ijs. Bramen kunnen ook worden ingevroren. Van de gedroogde bladeren wordt thee gemaakt.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk