© Pari-daeza

Fruit: Ribes uva-crispa (Kruisbes)

Algemeen

De kruisbes is een 1 meter hoge winterharde bladverliezende struik, die bloeit in april met onopvallende groenige bloemen gevolgd door 2 cm grote, harige gele rode paarse of groene bessen in juli. De planten worden ook aangeboden op een stekelloze onderstam van 50 tot 100 cm. Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=848387 - Door Frank Vincentz - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2003963 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29312 - Von Darkone - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=241252

Opkweken

Plant de kruisbes op een zonnige of licht beschaduwde plek in een vochtige, matig voedselrijke en kalkhoudende grond. Matig bemesten, wel bekalken. Bescherm de rijpende bessen tegen vogels. Vermeerderen door winterstek of afleggen. Rassen: 'Early Sulphur' zeer vroeg, geel, goede smaak 'May Duke' vroeg helderrood, goede smaak 'Whinham's Industry' vroeg, paarsrood, goede smaak 'Golda' vroeg, geel, goede smaak 'Goudbal' vroeg, goudgeel, goede smaak 'Invicta' vroeg, bleekgroen, matige smaak, weinig vatbaar voor Amerikaanse kruisbessenmeeldauw 'Pax' vroeg, helderrood, redelijke smaak, ongestekeld, niet vatbaar voor Am. kruisbessenmeeldauw 'Crown Bob' middentijds, donker paarsrood, tamelijk goed van smaak 'Whitesmith' middentijds, bleekgroen, goede tot zeer goede smaak 'Rosko' middentijds, helderrood, goede smaak 'Achilles' laat, paarsrood, tamelijk goede smaak 'Captivator' zeer laat, paarsrood, goede smaak

Snoeien

Snoei in maart om de kruin open te houden en daardoor aantastingen voorkomen. Het snoeien is voorts gericht op het verkrijgen van eenjarige twijgen. Neem ook door kruisbessenmeeldauw aangetaste toppen van scheuten weg. Zie ook hier .

Oogsten

Kruisbessen rijpen afhankelijk van het ras van juni tot in augustus. Voor verwerking hoeven de bessen niet (over-)rijp te zijn, voor verse consumptie wel. Ze worden dan aan de struik al minder hard. By Jonathan Cardy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7174241

Gebruik

Kruisbessen worden vers gegeten of verwerkt in gebak (kruisbessenvlaai), ijs, pudding, yoghurt e.d. Er kan ook mousse, saus, jam en zelfs wijn van gemaakt worden.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ribes uva-crispa (Kruisbes)

Algemeen

De kruisbes is een 1 meter hoge winterharde bladverliezende struik, die bloeit in april met onopvallende groenige bloemen gevolgd door 2 cm grote, harige gele rode paarse of groene bessen in juli. De planten worden ook aangeboden op een stekelloze onderstam van 50 tot 100 cm. Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=848387 - Door Frank Vincentz - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2003963 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29312 - Von Darkone - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=241252

Opkweken

Plant de kruisbes op een zonnige of licht beschaduwde plek in een vochtige, matig voedselrijke en kalkhoudende grond. Matig bemesten, wel bekalken. Bescherm de rijpende bessen tegen vogels. Vermeerderen door winterstek of afleggen. Rassen: 'Early Sulphur' zeer vroeg, geel, goede smaak 'May Duke' vroeg helderrood, goede smaak 'Whinham's Industry' vroeg, paarsrood, goede smaak 'Golda' vroeg, geel, goede smaak 'Goudbal' vroeg, goudgeel, goede smaak 'Invicta' vroeg, bleekgroen, matige smaak, weinig vatbaar voor Amerikaanse kruisbessenmeeldauw 'Pax' vroeg, helderrood, redelijke smaak, ongestekeld, niet vatbaar voor Am. kruisbessenmeeldauw 'Crown Bob' middentijds, donker paarsrood, tamelijk goed van smaak 'Whitesmith' middentijds, bleekgroen, goede tot zeer goede smaak 'Rosko' middentijds, helderrood, goede smaak 'Achilles' laat, paarsrood, tamelijk goede smaak 'Captivator' zeer laat, paarsrood, goede smaak

Snoeien

Snoei in maart om de kruin open te houden en daardoor aantastingen voorkomen. Het snoeien is voorts gericht op het verkrijgen van eenjarige twijgen. Neem ook door kruisbessenmeeldauw aangetaste toppen van scheuten weg. Zie ook hier .

Oogsten

Kruisbessen rijpen afhankelijk van het ras van juni tot in augustus. Voor verwerking hoeven de bessen niet (over-)rijp te zijn, voor verse consumptie wel. Ze worden dan aan de struik al minder hard. By Jonathan Cardy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7174241

Gebruik

Kruisbessen worden vers gegeten of verwerkt in gebak (kruisbessenvlaai), ijs, pudding, yoghurt e.d. Er kan ook mousse, saus, jam en zelfs wijn van gemaakt worden.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk