© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum x uva-crispa (Ribes 'Jostaberry', Jostabes)

Algemeen

De 'Jostabes' komt niet in de natuur voor. Het is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. Het is een winterharde, bladverliezende struik tot wel 3 meter hoog, die bloeit in april met onopvallende bloemen in kleine trossen, gevolgd door grote zwarte bessen in juli. Door Simon Eugster --– Simon / ?! 09:51, 21 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1978004 - Door http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Benutzer:Bj%C3%B6rn_K%C3%B6nig&action=edit - http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Jostabeeren.jpg, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1980145

Opkweken

Plaats de jostabes in de volle zon of lichte schaduw. De plant stelt geen verder eisen aan de bodem. Niet of matig bemesten. Bescherming tegen vogels is noodzakelijk als de bessen beginnen te rijpen. Vermeerderen door winterstek. Rassen: ‘Caseille', 'Jochina', 'Jogranda’, ‘Jostine’, ‘Jocheline’ en 'Josta'.

Snoeien

De jostabes draagt vrucht op zowel oudere takken als op eenjarig hout. Daarom zowel oudere scheuten als jonge scheuten aanhouden. Houdt de kruin open. Zie ook hier. :

Oogsten

De oogst vindt plaats in juli. De rijpe bessen zijn glimmend zwart, hebben een aromatische kruisbessensmaak en zijn 1 ½ cm. groot.

Gebruik

Het voordeel van deze kruising is dat deze bes een kruisbessenaroma heeft, maar niet zo bitter is dat hij alleen verwerkt gegeten kan worden: ook direct van de struik af is hij heerlijk. Ze zijn 2-3 weken houdbaar en vers te eten, of als gelei, jam en als sap te gebruiken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum x uva-

crispa (Ribes 'Jostaberry',

Jostabes)

Algemeen

De 'Jostabes' komt niet in de natuur voor. Het is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. Het is een winterharde, bladverliezende struik tot wel 3 meter hoog, die bloeit in april met onopvallende bloemen in kleine trossen, gevolgd door grote zwarte bessen in juli. Door Simon Eugster --– Simon / ?! 09:51, 21 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1978004 - Door http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Benutzer:Bj%C3%B6rn_ K%C3%B6nig&action=edit - http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Jostabeeren.jpg, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1980145

Opkweken

Plaats de jostabes in de volle zon of lichte schaduw. De plant stelt geen verder eisen aan de bodem. Niet of matig bemesten. Bescherming tegen vogels is noodzakelijk als de bessen beginnen te rijpen. Vermeerderen door winterstek. Rassen: ‘Caseille', 'Jochina', 'Jogranda’, ‘Jostine’, ‘Jocheline’ en 'Josta'.

Snoeien

De jostabes draagt vrucht op zowel oudere takken als op eenjarig hout. Daarom zowel oudere scheuten als jonge scheuten aanhouden. Houdt de kruin open. Zie ook hier. :

Oogsten

De oogst vindt plaats in juli. De rijpe bessen zijn glimmend zwart, hebben een aromatische kruisbessensmaak en zijn 1 ½ cm. groot.

Gebruik

Het voordeel van deze kruising is dat deze bes een kruisbessenaroma heeft, maar niet zo bitter is dat hij alleen verwerkt gegeten kan worden: ook direct van de struik af is hij heerlijk. Ze zijn 2-3 weken houdbaar en vers te eten, of als gelei, jam en als sap te gebruiken.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk