© Pari-daeza
Fruit: Ribes nigrum x uva-crispa (Ribes 'Jostaberry', Jostabes)
Algemeen
De
'Jostabes'
komt
niet
in
de
natuur
voor.
Het
is
een
kruising
tussen
een
zwarte
bes
en
een
kruisbes.
Het
is
een
winterharde,
bladverliezende
struik
tot
wel
3
meter
hoog,
die
bloeit
in
april met onopvallende bloemen in kleine trossen, gevolgd door grote zwarte bessen in juli.
Door Simon Eugster --– Simon / ?! 09:51, 21 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1978004 - Door
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Benutzer:Bj%C3%B6rn_K%C3%B6nig&action=edit - http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Jostabeeren.jpg, Publiek domein,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1980145
Opkweken
Plaats
de
jostabes
in
de
volle
zon
of
lichte
schaduw.
De
plant
stelt
geen
verder
eisen
aan
de
bodem.
Niet
of
matig
bemesten.
Bescherming
tegen
vogels
is
noodzakelijk
als
de
bessen
beginnen te rijpen. Vermeerderen door winterstek.
Rassen:
‘Caseille', 'Jochina', 'Jogranda’, ‘Jostine’, ‘Jocheline’ en 'Josta'.
Snoeien
De jostabes draagt vrucht op zowel oudere takken als op eenjarig hout. Daarom zowel oudere scheuten als jonge scheuten aanhouden. Houdt de kruin open. Zie ook
hier.
:
Oogsten
De oogst vindt plaats in juli. De rijpe bessen zijn glimmend zwart, hebben een aromatische kruisbessensmaak en zijn 1 ½ cm. groot.
Gebruik
Het
voordeel
van
deze
kruising
is
dat
deze
bes
een
kruisbessenaroma
heeft,
maar
niet
zo
bitter
is
dat
hij
alleen
verwerkt
gegeten
kan
worden:
ook
direct
van
de
struik
af
is
hij
heerlijk. Ze zijn 2-3 weken houdbaar en vers te eten, of als gelei, jam en als sap te gebruiken.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof