© Pari-daeza

Fruit: Pyrus pyrifolia (Nashipeer, Aziatische peer)

Algemeen

De nashipeer is een winterharde bladverliezende boom dit tot 10 meter hoog kan worden en die bloeit in maart / april met witte bloemen gevolgd door vruchten die naar geel of brons afrijpen in augustus tot september afhankelijk van het ras. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Nashi_pear_tree_in_bloom.jpg - Von katorisi - Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2636106 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1053284 -

Opkweken

Plant de nashipeer op een zonnige plaats in een vochthoudende maar doorlatende bodem. Slechts matig bemesten. De peer kan opgekweekt worden als hoogstam of spil, maar ook als leiboom. Vermeerdering door enten. Kruisbestuiving is gewenst. Rassen: ‘Chojuro' 'Danbae', 'Hosui', 'Kikusui', 'Kosui', 'Niitaka', 'Nijisseiki', 'Seigyoku', 'Shinko', 'Shinseiki'

Snoeien

Nashi peren behoeven weinig snoei. Neem het dode hout weg en houdt de kruik open. Pas evt. zomersnoei toe.

Oogsten

De rijpe peren verkleuren naar groen of brons en worden geoogst met de gehele steel. Rijpe peren raken gemakkelijk los als je ze optilt en iets draait. Nashiperen zijn op een donkere plek enige weken te bewaren. Von © Jörgens.mi /, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57858263 - Von katorisi - Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2640634

Gebruik

Nashiperen worden alleen vers en geschild gegeten. Ze zijn knapperig en sappig en smaken fris zoet.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Pyrus pyrifolia (Nashipeer, Aziatische

peer)

Algemeen

De nashipeer is een winterharde bladverliezende boom dit tot 10 meter hoog kan worden en die bloeit in maart / april met witte bloemen gevolgd door vruchten die naar geel of brons afrijpen in augustus tot september afhankelijk van het ras. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Nashi_pear_tree_in_bloom.j pg - Von katorisi - Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2636106 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1053284 -

Opkweken

Plant de nashipeer op een zonnige plaats in een vochthoudende maar doorlatende bodem. Slechts matig bemesten. De peer kan opgekweekt worden als hoogstam of spil, maar ook als leiboom. Vermeerdering door enten. Kruisbestuiving is gewenst. Rassen: ‘Chojuro' 'Danbae', 'Hosui', 'Kikusui', 'Kosui', 'Niitaka', 'Nijisseiki', 'Seigyoku', 'Shinko', 'Shinseiki'

Snoeien

Nashi peren behoeven weinig snoei. Neem het dode hout weg en houdt de kruik open. Pas evt. zomersnoei toe.

Oogsten

De rijpe peren verkleuren naar groen of brons en worden geoogst met de gehele steel. Rijpe peren raken gemakkelijk los als je ze optilt en iets draait. Nashiperen zijn op een donkere plek enige weken te bewaren. Von © Jörgens.mi /, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57858263 - Von katorisi - Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2640634

Gebruik

Nashiperen worden alleen vers en geschild gegeten. Ze zijn knapperig en sappig en smaken fris zoet.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk