© Pari-daeza
Fruit: Pyrus communis (Peer)
Algemeen
De
peer
is
een
winterharde
bladverliezende
boom
dit
tot
15
meter
hoog
kan
worden
en
die
bloeit
in
april
/
mei
met
witte
bloemen
gevolgd
door
vruchten
die
naar
geelgroen
of
rood afrijpen in augustus tot oktober afhankelijk van het ras.
Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4284986 - Door Lukas Messmer (Mr.Flapjack) - Eigen werk, CC BY 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=769449 - By Keith Weller - USDA, Image Number K5299-1., Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86612
Opkweken
Plant
de
peer
op
een
zonnige
plaats
in
een
vochthoudende
maar
doorlatende
bodem.
De
peer
kan
opgekweekt
worden
als
hoogstam
of
spil,
maar
ook
al
leiboom.
Vermeerdering
door enten. Sommige rassen zoals ‘Conference’ en ‘Doyenne du Comice’ zijn zelfbestuivend, de meeste rassen hebben echter kruisbestuiving nodig.
Peren
hebben
vaak
last
van
perenroest.
Een
schimmel
die
overwintert
in
coniferen
en
in
het
voorjaar
rode
vlekken
maakt
op
de
bladeren
van
de
peer.
Aan
het
einde
van
het
groeiseizoen
zijn
het
pokdalige
uitstulpingen
aan
de
onderzijde
van
het
blad
waaruit
de
sporen
te
voorschijn
komen
die
weer
de
coniferen
aantasten.
Perenroest
ziet
er
niet
fraai
uit, maar doet weinig kwaad voor de plant en de vruchten.
Door Titico - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4833820
Rassen:
Handperen:
‘Beurré
Alexander
Lucas’,
‘Beurré
Hardy’,
‘Bon
Chrétien
Williams’,
‘Bonne
Louise
d'Avranches’,
Légipont’,
'Comtesse
de
Paris',
‘Conference’,
‘Clapp’s
Favourite’,
‘Doyenne
du
Comice’,
‘Juttepeer’,
‘Louis
Bonne
de
Duhamel’,
‘Louise
Bonne
d'Avrances’,
‘Kruidenierspeer’,
Supertrévoux',
'Précoce
de
Trévoux'
‘Triomphe
de
Vienne’,
‘Williams’
Stoofperen: ‘Brederode’, ‘Gieser Wildeman’, ’Saint Rémy’, ‘Winterrietpeer’, ‘Zoutewelle peer’
Snoeien
Zie de
snoeiartikelen
en specifiek
de peer
.
Oogsten
De
rijpe
peren
verkleuren
naar
groengeel
of
rood
en
worden
geoogst
met
de
gehele
steel.
Rijpe
peren
raken
gemakkelijk
los
als
je
ze
optilt.
Peren
zijn
over
het
algemeen
niet
lang
bewaarbaar, enige dagen tot een week. Bereide stoofperen kunnen worden ingevroren, rauwe peren niet.
With permission of World Crops Database - Von Silverije - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17554009 - Von
Manfred&Barbara Aulbach - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33409837
Gebruik
Peren worden vooral vers gegeten, of verwerkt in gerechten. Stoofperen worden geschild gekookt, bijv. in rode wijn en geserveerd als bijgerecht of als dessert.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof