© Pari-daeza

Fruit: Prunus spinosa (Sleedoorn)

Algemeen

De sleedoorn is een bladverliezende, zich sterk vertakkende, winterharde, eenhuizige struik met veel doorns, die in Nederland vrij algemeen voorkomt en tot 4 meter hoog wordt. De sleedoorn bloeit in maart / april met witte bloemen gevolgd door blauwe tot bijna zwarte bessen in augustus, die ongeveer 1 cm. groot worden. By No machine-readable author provided. Hagen Graebner assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=579799 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=337699 - By Le.Loup.Gris - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15404197

Opkweken

Plant de sleedoorn op een zonnige plaats in een kalkhoudende, doorlatende bodem, niet bemesten. Vermeerdering door zaaien en wortelopslag. Vooral geënte planten kunnen als leiboom worden opgekweekt. Rassen: Niet van toepassing.

Snoeien

De struik kan wat uitgedund worden om het oogsten te vergemakkelijken. Wortelopslag moet verwijderd worden om te voorkomen dat de struik een dikke haag gaat vormen.

Oogsten

De bessen zijn rijp als ze verkleurd zijn van groen via blauwzwart naar zwart. De bessen worden echter pas geoogst na de eerste nachtvorsten in oktober of november, de vorst verbetert de smaak. Par Roger Culos — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32051405

Gebruik

Sleebessen smaken zuur en vooral wrang. Nadat de vorst erover is gegaan verbetert de smaak wat, maar de bessen worden vooral gebruikt in jam, sap, moes en likeur zoals gin, brandewijn, jenever en slivovitsj. Tot slot een heerlijk recept voor een 'sleedoorndrupke': neem 1,5 kg sleedoornbessen, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever of brandewijn. Was de vruchten en prik ze flink aan met een stopnaald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de brandewijn door. Vul enkele bokalen met sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde brandewijn over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Vooral met kerstmis is dit een sfeervolle drank.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Prunus spinosa (Sleedoorn)

Algemeen

De sleedoorn is een bladverliezende, zich sterk vertakkende, winterharde, eenhuizige struik met veel doorns, die in Nederland vrij algemeen voorkomt en tot 4 meter hoog wordt. De sleedoorn bloeit in maart / april met witte bloemen gevolgd door blauwe tot bijna zwarte bessen in augustus, die ongeveer 1 cm. groot worden. By No machine-readable author provided. Hagen Graebner assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=579799 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=337699 - By Le.Loup.Gris - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15404197

Opkweken

Plant de sleedoorn op een zonnige plaats in een kalkhoudende, doorlatende bodem, niet bemesten. Vermeerdering door zaaien en wortelopslag. Vooral geënte planten kunnen als leiboom worden opgekweekt. Rassen: Niet van toepassing.

Snoeien

De struik kan wat uitgedund worden om het oogsten te vergemakkelijken. Wortelopslag moet verwijderd worden om te voorkomen dat de struik een dikke haag gaat vormen.

Oogsten

De bessen zijn rijp als ze verkleurd zijn van groen via blauwzwart naar zwart. De bessen worden echter pas geoogst na de eerste nachtvorsten in oktober of november, de vorst verbetert de smaak. Par Roger Culos — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32051405

Gebruik

Sleebessen smaken zuur en vooral wrang. Nadat de vorst erover is gegaan verbetert de smaak wat, maar de bessen worden vooral gebruikt in jam, sap, moes en likeur zoals gin, brandewijn, jenever en slivovitsj. Tot slot een heerlijk recept voor een 'sleedoorndrupke': neem 1,5 kg sleedoornbessen, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever of brandewijn. Was de vruchten en prik ze flink aan met een stopnaald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de brandewijn door. Vul enkele bokalen met sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde brandewijn over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Vooral met kerstmis is dit een sfeervolle drank.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk