© Pari-daeza
Fruit: Prunus salicina x P. salicina x P. armeniaca (Pluot®)
Algemeen
De
Pluot
(plum
en
apricot)
is
een
kruising
tussen
de
Japanse
pruim
en
de
abrikoos.
Het
is
een
al
dan
niet
zelfbestuivende,
winterharde
bladverliezende
boom,
die
tot
5
meter
hoog
wordt
en
bloeit
in
maart
met
witte
tot
licht
roze
bloemen
gevolgd
door
gele,
groene
of
rode,
al
dan
niet
gevlekte
vruchten
met
een
gladde
schil
en
een
grote
stenige
kern,
rijpend
in
juli
tot
september afhankelijk van het ras.
By Econ0003 - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7106952
Opkweken
Plant
de
pluot
op
een
beschutte,
zonnige
plaats
in
een
goed
doorlatende
maar
vocht
vasthoudende
bodem.
Kruisbestuiving
is
gewenst,
ze
kunnen
ook
worden
bestoven
door
een
Japanse pruim. Vanwege de vroege bloei is bescherming van de bloemen bij nachtvorst soms noodzakelijk. Vermeerdering is verboden omdat het een gepatenteerde boom is.
Rassen:
‘Dapple
Dandy’
(='Dinosaur
Egg'),
‘Early
Dapple’,
‘Emerald
Drop’,
‘Flavor
Delight’,
‘Flavor
Fall’,
‘Flavor
Finale’,
‘Flavor
Grenade’,
‘Flavor
Heart’,
‘Flavor
Jewel’,
‘Flavor
King’,
‘Flavor
Prince’, ‘Flavor Penguin’, ‘Flavor Queen’, ‘Flavor Rich’, ‘Flavor Royal’, ‘Flavor Supreme’, ‘Flavorich’, ‘Flavorosa’, ‘Geo Pride’, ‘Raspberry Jewel’, ‘Red Ray’, ‘Splash’
Snoeien
Zie
abrikoos.
Oogsten
Pluot wordt geoogst als hij goed gekleurd is en zijn hardheid begint te verliezen. Ze kunnen dan narijpen.
By Wagner2005 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20332395 - Av Macaddct1984 - Eget arbete, Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4392427 - By BMRR (talk) - I (BMRR (talk)) created this work entirely by myself., CC BY-SA 3.0,
https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=23959013
By Bapak Alex - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31485192 - https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Burbank_plumcot.jpg -
https://ca.wikipedia.org/wiki/Pluot#/media/File:030815_pluot.jpg
Gebruik
Pluot heeft door zijn hoge suikergehalte een goede zoete smaak en wordt verwerkt in gebak, salades en kan worden ingemaakt.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof