© Pari-daeza
Fruit: Prunus persica var. nucipersica (Nectarine)
Algemeen
De
nectarine
(een
gladde
perzik)
is
een
zelfbestuivende,
winterharde
bladverliezende
boom,
die
bloeit
in
april
met
witte
tot
lichtroze
bloemen
gevolgd
door
gele
vruchten
met
een
gladde
schil
en
een
grote
stenige
kern,
rijpend
in
juli
/
augustus.
Kies
een
boom
met
een
zwak
groeiende
onderstam
(St.
Julien-A,
of
nog
zwakker
Pumi-Selekt),
om
te
voorkomen dat de boom wel 5 meter hoog wordt.
Par Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 — Travail personnel, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=882489
De ontwikkeling van een nectarine gedurende en periode van 7 1⁄2-maand, van knop in de winter tot een vrucht dier afrijpt in de zomer.
By jjron - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3766525
Opkweken
Door
de
vroege
bloei
is
de
kans
op
bevriezing
van
de
bloemen
of
jonge
vruchten
erg
groot.
Kies
daarom
een
plaats
in
de
zon
en
in
de
luwte,
bij
voorkeur
op
een
zuid-
of
zuidwestmuur
of
–schutting.
Opkweken
als
leiboom
is
gewenst.
Zorg
voor
een
doorlatende
maar
vochthoudende
bodem,
zoals
leem
of
met
compost
verrijkte
zandgrond.
Bescherm zo nodig de bloesem en jonge vruchten tegen nachtvorst door af te dekken met een doek. Overdag weer verwijderen zodat de bloemen bevrucht kunnen worden.
Rassen:
‘Madame Blanchet’, ‘Flavortop’, 'Honey' een platte nectarine
Snoeien
De nectarine wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid. Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen. Zie ook de
snoeiartikelen
en specifiek
de nectarine
.
Oogsten
Nectarines
kunnen
geoogst
worden
als
de
vruchten
zacht
beginnen
te
worden.
Vaak
hebben
ze
dan
ook
een
rode
blos.
Ze
kunnen
slechts
kort
worden
bewaard,
maximaal
3
dagen.
By Fir0002 - File:White nectarine and cross section02.jpg modified by user:Noodle snacks, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6080219 - CC BY-SA
2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=321403
Gebruik
De nectarine wordt vers gegeten of verwerkt tot jam en in taart of gebak.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof