© Pari-daeza

Fruit: Prunus armeniaca (Abrikoos)

Algemeen

De abrikoos is een zelfbestuivende, winterharde bladverliezende boom, die bloeit in maart met witte tot lichtrode bloemen gevolgd door gele vruchten met een fluwelige schil en een grote stenige kern, rijpend in juli / augustus. Kies een boom met een zwak groeiende onderstam (St. Julien-A, of Pumi-Selekt), om te voorkomen dat de boom wel 10 meter hoog wordt. De abrikozenpitten zijn giftig! Von ingosp - Eigenes Werk (Originaltext: eigenes Foto), CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38104885 - Von User:A,Ocram - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47891973 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121038

Opkweken

Door de vroege bloei is de kans op bevriezing van de bloemen of jonge vruchten erg groot. Kies daarom een plaats in de zon en in de luwte, bij voorkeur op een zuid- of zuidwestmuur of –schutting. Opkweken als leiboom is gewenst. Zorg voor een doorlatende maar vochthoudende bodem, zoals leem of met compost verrijkte zandgrond. Bescherm de bloesem en jonge vruchten tegen nachtvorst door af te dekken met een doek. Overdag weer verwijderen zodat de bloemen bevrucht kunnen worden. Rassen: ‘Tros Oranje’, ‘Bredase’, ‘Blenheim’, ‘Charles Ingouf’, ‘Peregrine’, ‘Redhaven’

Snoeien

De abrikoos wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid. Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen.

Oogsten

Abrikozen kunnen geoogst worden als de vruchten zacht beginnen te worden. Vaak hebben ze dan ook een rode blos. De abrikozen kunnen slechts kort worden bewaard tot 3 dagen. With permission of World Crops Database

Gebruik

Abrikozen worden vooral vers –met schil en al- gegeten. Ze kunnen lange tijd bewaard worden door ze te drogen. Ook kunnen ze worden ingelegd in brandewijn. Ze worden ook gebruikt in fruit-)salades en stoofschotels.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Prunus armeniaca (Abrikoos)

Algemeen

De abrikoos is een zelfbestuivende, winterharde bladverliezende boom, die bloeit in maart met witte tot lichtrode bloemen gevolgd door gele vruchten met een fluwelige schil en een grote stenige kern, rijpend in juli / augustus. Kies een boom met een zwak groeiende onderstam (St. Julien-A, of Pumi-Selekt), om te voorkomen dat de boom wel 10 meter hoog wordt. De abrikozenpitten zijn giftig! Von ingosp - Eigenes Werk (Originaltext: eigenes Foto), CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38104885 - Von User:A,Ocram - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47891973 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121038

Opkweken

Door de vroege bloei is de kans op bevriezing van de bloemen of jonge vruchten erg groot. Kies daarom een plaats in de zon en in de luwte, bij voorkeur op een zuid- of zuidwestmuur of –schutting. Opkweken als leiboom is gewenst. Zorg voor een doorlatende maar vochthoudende bodem, zoals leem of met compost verrijkte zandgrond. Bescherm de bloesem en jonge vruchten tegen nachtvorst door af te dekken met een doek. Overdag weer verwijderen zodat de bloemen bevrucht kunnen worden. Rassen: ‘Tros Oranje’, ‘Bredase’, ‘Blenheim’, ‘Charles Ingouf’, ‘Peregrine’, ‘Redhaven’

Snoeien

De abrikoos wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid. Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen.

Oogsten

Abrikozen kunnen geoogst worden als de vruchten zacht beginnen te worden. Vaak hebben ze dan ook een rode blos. De abrikozen kunnen slechts kort worden bewaard tot 3 dagen. With permission of World Crops Database

Gebruik

Abrikozen worden vooral vers –met schil en al- gegeten. Ze kunnen lange tijd bewaard worden door ze te drogen. Ook kunnen ze worden ingelegd in brandewijn. Ze worden ook gebruikt in fruit-)salades en stoofschotels.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk