© Pari-daeza

Fruit: Pouteria sapota (Mamey sapota)

Algemeen

De mamey sapota is een tropische tot subtropische boom die tot 40 meter hoog wordt en die bloeit met wit-gele bloemen op de dikkere takken gevolgd door groene vruchten die rijpen naar bruin. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167186 - https://en.wikipedia.org/wiki/File:ARS-_Pouteria_sapota.jpg - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167189

Opkweken

De mamey sapota wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 10 - 15°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De bomen worden regelmatig gesnoeid, waarbij de kruin open wordt gehouden en zo nodig de harttak ingekort.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze ietwat rood kleuren. Vaak wordt dan van een aantal vruchten door een stukje schil weg te nemen de kleur van het vruchtvlees beoordeeld op rijpheid. By Meutia Chaerani / Indradi Soemardjan http://www.indrani.net - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1895795 - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132067

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoet naar karamel. De vrucht wordt vers gegeten of verwerkt tot jam, marmelade en ijs. De zaden worden geroosterd gegeten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Pouteria sapota (Mamey sapota)

Algemeen

De mamey sapota is een tropische tot subtropische boom die tot 40 meter hoog wordt en die bloeit met wit-gele bloemen op de dikkere takken gevolgd door groene vruchten die rijpen naar bruin. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167186 - https://en.wikipedia.org/wiki/File:ARS-_Pouteria_sapota.jpg - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167189

Opkweken

De mamey sapota wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 10 - 15°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De bomen worden regelmatig gesnoeid, waarbij de kruin open wordt gehouden en zo nodig de harttak ingekort.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze ietwat rood kleuren. Vaak wordt dan van een aantal vruchten door een stukje schil weg te nemen de kleur van het vruchtvlees beoordeeld op rijpheid. By Meutia Chaerani / Indradi Soemardjan http://www.indrani.net - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1895795 - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132067

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoet naar karamel. De vrucht wordt vers gegeten of verwerkt tot jam, marmelade en ijs. De zaden worden geroosterd gegeten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk