© Pari-daeza
Fruit: Pouteria campechiana (Canistel)
Algemeen
De
canistel
is
een
niet-winterharde
bladhoudende
boom
die
in
de
regel
6meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
crème
kleurige
bloemen
gevolgd
door
groene
vruchten
die
naar geel rijpen.
Por Da - Obra do próprio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=375842 - De Forest & Kim Starr, CC BY 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6178799 - De Primejyothi - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27309713 - De Wibowo Djatmiko (Wie146) - By Shijan Kaakkara - സ്വന്തം സൃഷ്ടി, സി.സി. ബൈ-എസ്.എ. 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46465869 - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9938644 - With
permission of World Crops Database
Opkweken
De
canistel
kan
bij
ons
als
kuipplant
worden
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
half
oktober
tot
half
mei
licht
bij
10
-15°C.
’s
Zomers
op
een
beschutte
zonnige
plek
plaatsen.
Bemesten
van
mei
t/m
augustus.
Vermeerdering
door
zaaien
en
stekken.. Vermeerdering door zaaien van gepelde zaden.
Rassen:
Snoeien
De canistel kan door snoei klein worden gehouden. Neem alle verticaal groeiende takken weg. Houd de kruin open en kort evt. de vruchttakken in.
Oogsten
De
canistel
wordt
geoogst
als
hij
begint
verkleuren
maar
nog
stevig
is
door
hem
los
te
knippen.
De
vruchten
moeten
nog
3
–
10
dagen
narijpen.
Als
de
vrucht
rijpt
aan
de
boom splijt hij open bij de steel.
By Wibowo Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9938681 - By Augustus Binu, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41083044 - By Augustus Binu, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41083398 - Von
Jim Conrad - JIM CONRAD'S NATURALIST NEWSLETTER. Written in the community of 28 de Junio and issued from a ciber 8 kms to the west in Pujiltic, Chiapas,
MÉXICO.http://www.backyardnature.net/n/08/080512.htmhttp://www.backyardnature.net/n/08/080512-r.jpg, Gemeinfrei,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4745053
Gebruik
De
vrucht
is
niet
sappig
maar
wordt
toch
vers
gegeten,
al
dan
niet
met
peper
en
zout
of
citrussap,
hij
wordt
ook
wel
eerst
licht
gebakken.
Ook
wordt
hij
verwerkt
in
milkshakes, pudding en gebak of tot jam of marmelade.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof