© Pari-daeza

Fruit: Phyllanthus acidus (Grosella)

Algemeen

De grosella is een subtropische tot tropische boom die tot 9 meter hoog wordt en die bloeit met pluimen rossige bloemen die ontspringen van de stam en dikkere takken gevolgd door trossen groen vruchten die rijpen naar bleekgeel of wit. By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15132043 - By L. Shyamal - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1903600 - Von Tatiana Gerus from Brisbane, Australia - Gooseberry treeUploaded by berichard, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8271864 - Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30298470 De grosella wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C.’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Kruisbestuiving is niet noodzakelijk. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien stekken afleggen en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleuren en acht worden. Soms worden ze rijp voor de verkleuring en vallen ze van de boom. https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Phyllanthus_acidus3.jpg - Von Yosri at ms.wikipedia - Eigenes WerkTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131382

Gebruik

De vruchten smaken zeer zuur. Daarom wordt het vruchtvlees vaak gezoet en verwerkt tot jam, siroop, sauzen e.d. Ook word het verwerkt in gerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Phyllanthus acidus (Grosella)

Algemeen

De grosella is een subtropische tot tropische boom die tot 9 meter hoog wordt en die bloeit met pluimen rossige bloemen die ontspringen van de stam en dikkere takken gevolgd door trossen groen vruchten die rijpen naar bleekgeel of wit. By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15132043 - By L. Shyamal - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1903600 - Von Tatiana Gerus from Brisbane, Australia - Gooseberry treeUploaded by berichard, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8271864 - Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30298470 De grosella wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C.’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Kruisbestuiving is niet noodzakelijk. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien stekken afleggen en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleuren en acht worden. Soms worden ze rijp voor de verkleuring en vallen ze van de boom. https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Phyllanthus_acidus3.jpg - Von Yosri at ms.wikipedia - Eigenes WerkTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131382

Gebruik

De vruchten smaken zeer zuur. Daarom wordt het vruchtvlees vaak gezoet en verwerkt tot jam, siroop, sauzen e.d. Ook word het verwerkt in gerechten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk