© Pari-daeza

Fruit: Pereskia aculeate (Pereskia)

Algemeen

De pereskia is een tropische klimmende bladhoudende cactus die tot 10 meter hoog/lang wordt en die bloeit met witte of gele bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel of oranje of rood. Par Kauderwelsch — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16505120 - By Purves, M., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17974973 - Door Scott Zona from Miami, Florida, USA - Pereskia aculeata Uploaded by pixeltoo, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11376276 - By Nadiatalent - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48531717

Opkweken

De pereskia wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 20 - 25°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: 'Godseffiana'; 'Rubescens'.

Snoeien

Vormsnoei is voldoende.

Oogsten

De vruchten worden geoogst wanneer ze zijn verkleurd.

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt licht zuur wanneer rijp. Ze worden ingemaakt, verwerkt tot jam en gebruikt in stoofschotels en desserts.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Pereskia aculeate (Pereskia)

Algemeen

De pereskia is een tropische klimmende bladhoudende cactus die tot 10 meter hoog/lang wordt en die bloeit met witte of gele bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel of oranje of rood. Par Kauderwelsch — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16505120 - By Purves, M., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17974973 - Door Scott Zona from Miami, Florida, USA - Pereskia aculeata Uploaded by pixeltoo, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11376276 - By Nadiatalent - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48531717

Opkweken

De pereskia wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 20 - 25°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: 'Godseffiana'; 'Rubescens'.

Snoeien

Vormsnoei is voldoende.

Oogsten

De vruchten worden geoogst wanneer ze zijn verkleurd.

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt licht zuur wanneer rijp. Ze worden ingemaakt, verwerkt tot jam en gebruikt in stoofschotels en desserts.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk