© Pari-daeza
Fruit: Nephelium ramboutan-ake (Kapoelasan)
Algemeen
De kapoelasan is een tropische boom die tot 15 meter hoog wordt en die bloeit met groenige bloemen gevolgd door trossen groene vruchten die rijpen naar geel of rood.
Bahasa Melayu: @Hakcipta Mohamed Yosri Mohamed. - Public domain - Tu7uh, PulasanMuda, CC BY-SA 3.0
Opkweken
De
kapoelasan
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
september
oktober
tot
juni
bij
15
-
20°C.
’s
Zomers
op
een
beschutte
en
zonnige
plek
plaatsen.
Bemesten
van
mei
t/m
augustus.
Vermeerdering
door
zaaien
enten
en
marcotteren.
Rassen: ‘Carle’, ‘Sibabat’, 'Kapoolasan seebabat', ‘UH Selection’.
Snoeien
Onbekend.
Oogsten
De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn.
Public domain
Gebruik
De
vrucht
is
zoet,
zoeter
dan
de
ramboetan.
Het
vruchtvlees
wordt
vers
gegeten
en
verwerkt
tot
jam.
De
zaden
worden
gekookt
en
daarna
geroosterd
en
verwerkt
tot
chocolade-
achtige drank.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof