© Pari-daeza

Fruit: Nephelium lappaceum (Ramboetan)

Algemeen

De ramboetan is een tropische tweehuizige, soms eenhuizige boom die tot 25 meter hoog wordt en die bloeit met gele of witte bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar rood. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rambutan_tree_(Nephelium_lappaceum)_02_crop.JPG#/media/File:Rambutan_tree_(Nephelium_lappaceum)_02_crop.JPG - Kembangraps (bicara | kontrib) - By Tu7uh - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22539805

Opkweken

De ramboetan wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 15 - 20°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vaak is kruisbestuiving noodzakelijk, ook bij de eenhuizige bomen. Vermeerdering door zaaien, marcotteren, stekken en enten. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.

Snoeien

Er wordt gesnoeid om de kruin open te houden. Ook de afgedragen takken worden weggenomen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst door gehele trossen af te knippen. Door Sakurai Midori - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=706555 - Door Surukuku- (Nelson Ramos-Lopes - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3510022 - Public domain

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoetzuur en wordt vers gegeten en verwerkt tot desserts, ze worden ook op siroop gezet.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Nephelium lappaceum (Ramboetan)

Algemeen

De ramboetan is een tropische tweehuizige, soms eenhuizige boom die tot 25 meter hoog wordt en die bloeit met gele of witte bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar rood. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rambutan_tree_(Nephel ium_lappaceum)_02_crop.JPG#/media/File:Rambutan_tree_(Neph elium_lappaceum)_02_crop.JPG - Kembangraps (bicara | kontrib) - By Tu7uh - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22539805

Opkweken

De ramboetan wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 15 - 20°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vaak is kruisbestuiving noodzakelijk, ook bij de eenhuizige bomen. Vermeerdering door zaaien, marcotteren, stekken en enten. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.

Snoeien

Er wordt gesnoeid om de kruin open te houden. Ook de afgedragen takken worden weggenomen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst door gehele trossen af te knippen. Door Sakurai Midori - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=706555 - Door Surukuku- (Nelson Ramos-Lopes - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3510022 - Public domain

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoetzuur en wordt vers gegeten en verwerkt tot desserts, ze worden ook op siroop gezet.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk