© Pari-daeza

Fruit: Mespilus germanica (Mispel)

Algemeen

De mispel is een bladverliezende winterharde boom, die bloeit in mei / juni met grote witte bloemen, gevolgd door bruine vruchten in de herfst. Kurt Stüber [1], Mespilus germanica2, CC BY-SA 3.0 - Mel Etitis, Medlar blossom, CC BY-SA 2.5 - CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=379170

Opkweken

Plant de mispel op een zonnige plaats in een niet te natte, kalkrijke bodem. Plant een mispel nooit bij een terras omdat de vruchten lelijke vlekken veroorzaken op de bestrating. Rassen: 'Bredase Reus', geeft grote ruwe, dofbruine vruchten 'Hollandse Mispel' of ‘Dutch’, heeft grote bloemen en geeft veel bruine vruchten 'Nottingham', klein blijvende struik, geeft kleine bruine vruchten, zeer productief 'Westerveld', rijkdragend, middelgrote bruine vruchten 'Hollandse reuzenmispel'(vooral voor jam), Westerveld'.

Snoeien

Mispel bloeit op tweejarig hout. Sporen bevorderende snoei is niet nodig. Snoei alleen om de kroon open te houden.

Oogsten

Na de eerste vorsten oogsten in oktober. Na het oogsten de vruchten op een koele donker plaats bewaren tot de vruchten zacht en zoet worden. Takkk, Mespilus germanica 01, CC BY-SA 3.0

Gebruik

De vruchten zijn nagerijpt eetbaar. De jam smaakt heerlijk. Mispellikeur: 300 g mispels met 3 kruidnagels in ieder mispel 300 gr. witte suiker in 1 liter jenever, 3 maanden laten staan, kruidnagels verwijderen en nog eens 3 maanden laten staan. Proost!. Mispelmousse of -compote 1 liter mispelbrei (gekookte en gezeefde in stukken gesneden mispels) 500 gr geleisuiker en sap van een halve citroen en een pijpje kaneel (of zakje speculaaskruiden), 3 minuten koken en klaar. Mispelgelei 1: Zeef in water gekookte gare mispels, per 1 ½ liter 1 kg suiker, inkoken, presto. Mispelgelei 2: sudder 500 g zeer rijpe mispels in 4 delen gesneden in ¼ liter water een uur, zeef door een fijne zeef (neteldoek) voeg het vocht aan met 1 eetlepel limoensap in een pan gesmolten suiker toe (per halve liter sap 250 gr suiker), 15 min inkoken en afschuimen dan oppotten. Mispeltoetje: druk de mispels door een zeef, verzamel het vruchtvlees aan de onderzijde, voeg een scheutje slagroom toe en wat vanillepoeder of -suiker. Maak een custard vla van een halve liter melk, laat die afkoelen en roer dit door de mispels. Breng op smaak met citroen- of sinaasappelsap, suiker en vanille. Schep het mengsel in bakjes en laat het in de koelkast door en door koud worden. Hmm.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Mespilus germanica (Mispel)

Algemeen

De mispel is een bladverliezende winterharde boom, die bloeit in mei / juni met grote witte bloemen, gevolgd door bruine vruchten in de herfst. Kurt Stüber [1], Mespilus germanica2, CC BY-SA 3.0 - Mel Etitis, Medlar blossom, CC BY-SA 2.5 - CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=379170

Opkweken

Plant de mispel op een zonnige plaats in een niet te natte, kalkrijke bodem. Plant een mispel nooit bij een terras omdat de vruchten lelijke vlekken veroorzaken op de bestrating. Rassen: 'Bredase Reus', geeft grote ruwe, dofbruine vruchten 'Hollandse Mispel' of ‘Dutch’, heeft grote bloemen en geeft veel bruine vruchten 'Nottingham', klein blijvende struik, geeft kleine bruine vruchten, zeer productief 'Westerveld', rijkdragend, middelgrote bruine vruchten 'Hollandse reuzenmispel'(vooral voor jam), Westerveld'.

Snoeien

Mispel bloeit op tweejarig hout. Sporen bevorderende snoei is niet nodig. Snoei alleen om de kroon open te houden.

Oogsten

Na de eerste vorsten oogsten in oktober. Na het oogsten de vruchten op een koele donker plaats bewaren tot de vruchten zacht en zoet worden. Takkk, Mespilus germanica 01, CC BY-SA 3.0

Gebruik

De vruchten zijn nagerijpt eetbaar. De jam smaakt heerlijk. Mispellikeur: 300 g mispels met 3 kruidnagels in ieder mispel 300 gr. witte suiker in 1 liter jenever, 3 maanden laten staan, kruidnagels verwijderen en nog eens 3 maanden laten staan. Proost!. Mispelmousse of -compote 1 liter mispelbrei (gekookte en gezeefde in stukken gesneden mispels) 500 gr geleisuiker en sap van een halve citroen en een pijpje kaneel (of zakje speculaaskruiden), 3 minuten koken en klaar. Mispelgelei 1: Zeef in water gekookte gare mispels, per 1 ½ liter 1 kg suiker, inkoken, presto. Mispelgelei 2: sudder 500 g zeer rijpe mispels in 4 delen gesneden in ¼ liter water een uur, zeef door een fijne zeef (neteldoek) voeg het vocht aan met 1 eetlepel limoensap in een pan gesmolten suiker toe (per halve liter sap 250 gr suiker), 15 min inkoken en afschuimen dan oppotten. Mispeltoetje: druk de mispels door een zeef, verzamel het vruchtvlees aan de onderzijde, voeg een scheutje slagroom toe en wat vanillepoeder of -suiker. Maak een custard vla van een halve liter melk, laat die afkoelen en roer dit door de mispels. Breng op smaak met citroen- of sinaasappelsap, suiker en vanille. Schep het mengsel in bakjes en laat het in de koelkast door en door koud worden. Hmm.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk