© Pari-daeza
Fruit: Mespilus germanica (Mispel)
Algemeen
De mispel is een bladverliezende winterharde boom, die bloeit in mei / juni met grote witte bloemen, gevolgd door bruine vruchten in de herfst.
Kurt Stüber [1], Mespilus germanica2, CC BY-SA 3.0 - Mel Etitis, Medlar blossom, CC BY-SA 2.5 - CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=379170
Opkweken
Plant de mispel op een zonnige plaats in een niet te natte, kalkrijke bodem. Plant een mispel nooit bij een terras omdat de vruchten lelijke vlekken veroorzaken op de bestrating.
Rassen:
•
'Bredase Reus', geeft grote ruwe, dofbruine vruchten
•
'Hollandse Mispel' of ‘Dutch’, heeft grote bloemen en geeft veel bruine vruchten
•
'Nottingham', klein blijvende struik, geeft kleine bruine vruchten, zeer productief
•
'Westerveld', rijkdragend, middelgrote bruine vruchten
•
'Hollandse reuzenmispel'(vooral voor jam),
•
Westerveld'.
Snoeien
Mispel bloeit op tweejarig hout. Sporen bevorderende snoei is niet nodig. Snoei alleen om de kroon open te houden.
Oogsten
Na de eerste vorsten oogsten in oktober. Na het oogsten de vruchten op een koele donker plaats bewaren tot de vruchten zacht en zoet worden.
Takkk, Mespilus germanica 01, CC BY-SA 3.0
Gebruik
De vruchten zijn nagerijpt eetbaar. De jam smaakt heerlijk.
Mispellikeur:
300
g
mispels
met
3
kruidnagels
in
ieder
mispel
300
gr.
witte
suiker
in
1
liter
jenever,
3
maanden
laten
staan,
kruidnagels
verwijderen
en
nog
eens
3
maanden
laten staan. Proost!.
Mispelmousse
of
-compote
1
liter
mispelbrei
(gekookte
en
gezeefde
in
stukken
gesneden
mispels)
500
gr
geleisuiker
en
sap
van
een
halve
citroen
en
een
pijpje
kaneel
(of
zakje
speculaaskruiden), 3 minuten koken en klaar.
Mispelgelei 1: Zeef in water gekookte gare mispels, per 1 ½ liter 1 kg suiker, inkoken, presto.
Mispelgelei
2:
sudder
500
g
zeer
rijpe
mispels
in
4
delen
gesneden
in
¼
liter
water
een
uur,
zeef
door
een
fijne
zeef
(neteldoek)
voeg
het
vocht
aan
met
1
eetlepel
limoensap
in
een pan gesmolten suiker toe (per halve liter sap 250 gr suiker), 15 min inkoken en afschuimen dan oppotten.
Mispeltoetje:
druk
de
mispels
door
een
zeef,
verzamel
het
vruchtvlees
aan
de
onderzijde,
voeg
een
scheutje
slagroom
toe
en
wat
vanillepoeder
of
-suiker.
Maak
een
custard
vla
van
een
halve
liter
melk,
laat
die
afkoelen
en
roer
dit
door
de
mispels.
Breng
op
smaak
met
citroen-
of
sinaasappelsap,
suiker
en
vanille.
Schep
het
mengsel
in
bakjes
en
laat
het
in de koelkast door en door koud worden. Hmm.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof