© Pari-daeza
Fruit: Melicoccus bijugatus (Knippa)
Algemeen
De
knippa
is
een
tropische
tot
subtropische
tweehuizige,
soms
eenhuizige
boom
die
tot
25
meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
groen-witte
bloemen
gevolgd
door
trossen
groene
vruchten.
Opkweken
De
knippa
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en marcotteren.
Rassen: Large', 'Jose Pabon', 'Montgomery'.
Snoeien
De knippa wordt gesnoeid na de oogst om de grootte te beperken.
Oogsten
De vruchten verkleuren niet als ze rijpen. Daarom wordt een enkele vrucht uit een tros geproefd en indien rijp de hele tros geoogst. De vruchten kunnen goed bewaard worden.
Public domain - Alvaro de J. Carcaño Loeza, Huaya, fruta de le región de Yucatán, CC BY-SA 4.0
Gebruik
De
vrucht
is
zuur
en
wordt
vooral
vers
gegeten
of
verwerkt
tot
drank
door
de
vruchten
te
koken.
De
vruchten
zijn
niet
geschikt
voor
jam
e.d.
De
zaden
worden
geroosterd
gegeten.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof